Τσίπρας: «Σας ευγνωμονώ, κύριε Μητσοτάκη»

Γιατί το Μαξίμου θεωρεί εύστοχη την επιλογή του πρωθυπουργού να προκαλέσει τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Οι «διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς» και οι «άνθρωποι vs αριθμοί». Μετά την επίσκεψη Τσίπρα σε Ισραήλ-Κύπρο, η συνέχεια επί του ασφαλιστικού.

Τσίπρας: «Σας ευγνωμονώ, κύριε Μητσοτάκη»

Λύσεις δεν βρέθηκαν και συγκλίσεις δεν επιτεύχθηκαν, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό αποδείχθηκε εύστοχη.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν στελέχη της, στην πρώτη κοινοβουλευτική εμφάνιση του νέου αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, «αναδείχθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς» και δόθηκαν «όπλα» στην κυβέρνηση για τις επόμενες μάχες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του με τη φράση «σας ευγνωμονώ, κύριε Μητσοτάκη», για τις θέσεις που εκείνος είχε παρουσιάσει λίγα λεπτά νωρίτερα.

Δηλαδή: τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ("που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων", απάντησε ο κ. Τσίπρας), την ιδιωτική ασφάλιση, την ανάκληση των (μικρών) αυξήσεων που δόθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους και τον συμψηφισμό εισφορών στον ΟΓΑ με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

«Τι άλλο να πω, σας ευγνωμονώ, γιατί ο διάλογος θα είναι καθαρός και οι ιδεολογικές μας διαφορές καθαρές. Δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο, σήμερα ήσασταν ξεκάθαρα με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.

Αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για τον τόπο γιατί πάμε σε διαπραγμάτευση. Δεν έχουμε κερδίσει την ανεξαρτησία μας και δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε χωρίς της έγκριση του κουαρτέτου. Εχουμε μια αντιπολίτευση που παίρνει τις πιο ακραίες θέσεις», ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.

Συνεργάτες του μάλιστα έλεγαν ότι... η αφίσα του μέλλοντος θα έχει τη φράση του κ. Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό: «Δεν σας αρέσουν οι αριθμοί. Βλέπετε, εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για τους ανθρώπους, αλλά οι αριθμοί λένε την πραγματικότητα».

«Ελάτε να συζητήσουμε»

Οσο για την εξέλιξη της συζήτησης επί του ασφαλιστικού σχεδίου, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Μαξίμου έχει καταλήξει σε κάποια «σχέδια βελτιωτικών προτάσεων» για τους αγρότες.

Η αρχική σκέψη να τις παρουσιάσει (ή κάποιες από αυτές) ο κ. Τσίπρας στη Βουλή χθες δεν είχε συνέχεια.

Τυπικά, επειδή η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε το σύνολο της μεταρρύθμισης. Ουσιαστικά, διότι τα «μπλόκα» αποφάσισαν στις χθεσινές (επεισοδιακές) συνελεύσεις τους να μην υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, εάν προηγουμένως η κυβέρνηση δεν αποσύρει το σχέδιο.

«Δεν θα πάμε για κουβεντολόι με τον πρωθυπουργό», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αγροτοσυνδικαλιστή (ΚΚΕ) Βαγγέλη Μπούτα.

Οι όποιες βελτιώσεις συνεπώς «θα περιμένουν στο συρτάρι», μέχρι να υπάρξει η συνάντηση στο Μαξίμου.

Σήμερα στο Ισραήλ, αύριο στην Κύπρο

Ετσι κι αλλιώς, οι αγρότες έχουν δύο ημέρες να αποφασίσουν εάν «θα κατέβουν» ή όχι στην Αθήνα, καθώς ο κ. Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για διήμερη επίσκεψη σε Ισραήλ και Κύπρο.

Στο Τελ Αβίβ θα γίνει το μεσημέρι η διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ (σε επίπεδο υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών) και για τον λόγο αυτό στην αποστολή μετέχουν, από ελληνικής πλευράς, οι Νίκος Κοτζιάς (ΥΠΕΞ), Νίκος Τόσκας (Αναπ. Υπ. Προστασίας του Πολίτη), Έλενα Κουντουρά (Αναπ. Υπ. Τουρισμού), Χρήστος Σπίρτζης (Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), Θεόδωρος Δρίτσας (Υπ. Ναυτιλίας), Κώστας Φωτάκης (Αναπ. Υπ. Έρευνας), Νίκος Παππάς (Υπ. Επικρατείας), Όλγα Γεροβασίλη (Υπ. Παρά τω Πρωθυπουργό-Κυβερνητική Εκπρόσωπος) και Δημήτρης Μάρδας (Υφυπ. Εξωτερικών).

Ανάλογη διμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου θα γίνει αύριο στη Λευκωσία, ενώ στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v