Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα στο Μαξίμου στέλνουν οι μεγαλοεπενδυτές των τραπεζών

Συναντήσεις με Αλ. Τσίπρα, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Στουρνάρα θα έχουν οι Prem Watsa, Wilbour Ross και John Paulson. Τι θα πουν στην κυβέρνηση, τι περιμένουν να ακούσουν. Ποια μηνύματα έστειλε ο P. Watsa στο ραντεβού με τη διοίκηση της Eurobank.

Μήνυμα στο Μαξίμου στέλνουν οι μεγαλοεπενδυτές των τραπεζών

Μπαράζ σημαντικών επαφών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και δείπνο με Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής 8-10 ξένων funds που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, με πρωταγωνιστές τον Καναδό Prem Watsa, τον μεγαλοεπενδυτή Wilbour Ross και τον γκουρού των επενδύσεων John Paulson.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων εκτιμάται, από παράγοντες της αγοράς, ότι θα βρεθεί το καυτό ζήτημα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι επικεφαλής των ξένων funds γνωρίζουν σε βάθος την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια με αιχμή το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του καναδικού fund Prem Watsa, ο οποίος συναντήθηκε χθες τόσο με τη διοίκηση της Eurobank όσο και με τη διοίκηση της Grivalia, τόνισε την ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί γρήγορα, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει τα οφέλη στο μέτωπο της φθηνής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και να σταλεί μήνυμα σταθερότητας προς τους επενδυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί ομαλά και εφόσον επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα θα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Το βλέμμα στον πρωθυπουργό

Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στις επαφές με τον πρωθυπουργό, καθώς η ισχυρή ομάδα των επενδυτών θα μεταφέρει αφενός τη δέσμευσή της να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, με στόχο, μάλιστα, να διευρύνουν τις επενδυτικές τους προοπτικές, ακόμη και μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφετέρου θα καταθέσουν και τους προβληματισμούς τους για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Στο ίδιο ύφος εκτιμάται ότι θα είναι οι συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση των επενδυτών με τους Ελληνες επιχειρηματίες. Με δεδομένο ότι αρκετές μεγάλες αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη φρέσκων κεφαλαίων, η συνεύρεση των δύο πλευρών θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μελλοντικά deals.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόβαση των ξένων επενδυτών στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της ενεργής διαχείρισης των δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

«Οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι μεγαλομέτοχοι της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank, εκπροσωπούνται ήδη δυναμικά στα διοικητικά συμβούλια και επομένως γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις επενδυτικές ευκαιρίες που κρύβουν τα κόκκινα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων σε νευραλγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η βιομηχανία, οι κατασκευές και η υγεία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v