Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκουρλέτης: Δρομολογείται το φράγμα Μεσοχώρας

Όπως σημείωσε ο υπουργός έχει ήδη δρομολογηθεί η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας, ενώ απέκλεισε οποιονδήποτε συσχετισμό του έργου με την εκτροπή του Αχελώου.

Σκουρλέτης: Δρομολογείται το φράγμα Μεσοχώρας

Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, ένα εγχείρημα που καταγράφεται πλέον ως μία «χίμαιρα» και το οποίο λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς στέρησε από την Θεσσαλία πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, που θα διατηρούσαν και θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους της.

Την κατηγορηματική αυτή θέση, διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στο υπουργείο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι θα δρομολογηθεί η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, αποκλείοντας οποιονδήποτε συσχετισμό του συγκεκριμένου έργου με τον παλαιότερο σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Περιφερειάρχη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Πύλης Κώστας Μαράβας, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ Ιωάννης Καλλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του Γραφείου Υπουργού.

Ο υπουργός ΠΕΝ, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, επεσήμανε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία του φράγματος. Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι ένα αποτέλεσμα-υπόδειγμα για τον χειρισμό παρόμοιων περιπτώσεων, που θα εξασφαλίζει την βέλτιστη λύση για τους κατοίκους και θα προσεγγίζει με την απαραίτητη ευαισθησία το θέμα της μεταφοράς του οικισμού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι «έχει ευθύνη πλέον ο καθένας, από όποια θέση κι αν κατέχει, εάν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μία ιδέα η οποία είναι νεκρή και λειτουργεί ανασταλτικά προς άλλους σχεδιασμούς για έργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να τεθούν σε εφαρμογή».

Επίσης, διαβεβαίωσε την Περιφέρεια ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση στο θέμα του φράγματος.

Μανιάτης (ΝΔ): Ολιγωρία Σκουρλέτη στο θέμα του φράγματος Μεσοχώρας

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, ο Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας, Κων/νος Μαθιουδάκης και ο Διευθυντής της Κ.Ο. Βασ. Έξαρχος, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βουλή με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό και με εκπροσώπους της θεσσαλικής κοινωνίας για το Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας, κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι ολιγωρεί σε ότι αφορά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που θα επέτρεπε την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση ο Γ. Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην περίπτωση του Φράγματος της Μεσοχώρας, κορυφώνει την τυχοδιωκτική, ανερμάτιστη, αντιαναπτυξιακή πολιτική της. Για πολλούς μήνες η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ολιγωρεί στην έγκριση της πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει υποβληθεί και θα επέτρεπε την ολοκλήρωση του σπουδαιότερου Υδροηλεκτρικού Έργου της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Μεσοχώρας, σε συνέχεια σχετικών εντολών μας προς τη Δ.Ε.Η., υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2014.

Ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης κρατά στα συρτάρια του τη μελέτη ενός έργου στο οποίο έχουν επενδυθεί 450.000.000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές, ενώ για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμη άλλα 20.000.000 ευρώ.

Η χώρα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ολοκλήρωσε και απέκτησε μέσα στο 2014, μια πλήρη σειρά Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της. Η ανεκτίμητη αυτή αναπτυξιακή και περιβαλλοντική περιουσία δεν επιτρέπεται να γίνεται μπαλάκι εσωκομματικών σκοπιμοτήτων και ισορροπιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον έναν Υπουργό να δηλώνει ότι θα γκρεμίσει το φράγμα(!!!) και τον άλλον να σιωπά ένοχα.

Οι πρόσφατες πλημμύρες της χώρας με τα τραγικά συμβάντα και τους κινδύνους πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος Μεσοχώρας, αλλά και η ελλιπής συντήρηση της Σήραγγας, επιβάλλουν την άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Το φράγμα της Μεσοχώρας, θα παράγει πάνω από το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από Υδροηλεκτρικά Έργα, ενώ με την αποθηκευτική του ικανότητα των 250εκατ.κ.μ., θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντι περιοχών, την παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας και τους περιορισμούς εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.

Ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης δεν δικαιολογείται να μην την έχει υπογράψει, αφού έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες όλες οι διαδικασίες διαβούλευσης.

Η αδιανόητη σιωπή του Υπουργού στη σχετική Ερώτηση που του έχω υποβάλλει από τις 16.11.2015 πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής για το Υπουργείο να μην εγκρίνει μια μεγάλη ενεργειακή επένδυση από την οποία μπορεί να παράγεται πάμφθηνο ηλεκτρικό ρεύμα για όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο