Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ζητούν αγοραστές-ενοικιαστές ακινήτων

Ξενοδοχεία, κτίρια, αποθήκες και παλιές βιομηχανικές μονάδες διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση. Δεκαεπτά χαρακτηριστικές περιπτώσεις από το Χρηματιστήριο. Εταιρίες που πούλησαν και αγόρασαν ακίνητα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Εισηγμένες: Ζητούν αγοραστές-ενοικιαστές ακινήτων

Χωρίς αποτέλεσμα εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται οι προσπάθειες αρκετών εισηγμένων εταιριών να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, να αποπληρώσουν υποχρεώσεις, ή και να αντλήσουν κεφάλαια προκειμένου να αναπτύξουν τις βασικές τους δραστηριότητες.

Ακόμη και ακίνητα που πριν από την οικονομική κρίση θεωρούνταν «φιλέτα», σήμερα είτε δεν προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον, ή εάν το προσελκύουν, αυτό γίνεται σε τιμήματα που δεν ικανοποιούν καθόλου τους υποψήφιους πωλητές.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι περιπτώσεις όπου οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν οι ίδιοι τα ακίνητα των εταιριών τους για να τις καταστήσουν περισσότερο ευέλικτες, ωστόσο αυτό ενίοτε αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους μετόχους μειοψηφίας. Έχουν υπάρξει, τέλος, και περιπτώσεις που τα ακίνητα καταλήγουν στις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να περιοριστεί το ύψος του δανεισμού των επιχειρήσεων που οι ίδιες έχουν χορηγήσει.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο όμιλος Viohalco προσπαθεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν αποδοτικότερα την ακίνητη περιουσία του και αφού το φθινόπωρο του 2015 ξεκίνησε τη λειτουργία ενός εμπορικού κέντρου στον νομό Κορινθίας, βρίσκεται σε αναζήτηση διαχειριστή του ξενοδοχείου Athens Imperial που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη. H ανοδική πορεία της Αττικής ως τουριστικού προορισμού φαίνεται να ευνοεί τα σχέδια της Viohalco.

Σημαντικά ακίνητα προς αξιοποίηση διαθέτει στην Αττική ο όμιλος Μουζάκη και μάλιστα δεν έχει κρύψει την πρόθεση ενοικίασης κάποιων εξ αυτών από τρίτους. Μάλιστα, ακόμη και κατά την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν κατά διαστήματα σχετικές κρούσεις και συζητήσεις, οπότε δεν θα πρέπει να εκπλήξει κάποιον, αν μελλοντικά δούμε μια τέτοια συμφωνία να υλοποιείται.

Ο όμιλος Quest Holdings θα αποσχίσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του, το οποίο θα εισφέρει σε αυτόνομη ΑΕΕΑΠ η οποία στη συνέχεια θα ενταχθεί αυτονόμα στο ΧΑ.

Σημαντικής αξίας ακίνητο είναι αυτό του πρώην εργοστασίου της Εριουργίας Τρία Άλφα στη Νέα Ιωνία. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της εισηγμένης Μηνάς Εφραίμογλου δήλωσε στο Euro2day.gr πως έχει γίνει μελέτη για ανακατασκευή του κτιρίου, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί, ωστόσο δεν είναι βέβαιο το αν τελικά η εταιρία θα προχωρήσει το συγκεκριμένο project.

Πέρυσι ολοκληρώθηκε η επένδυση της ΕΛΑΣΤΡΟΝ στον Ασπρόπυργο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί το ακίνητο που διαθέτει η εταιρία στον Σκαραμαγκά, το οποίο μάλιστα προορίζεται προς πώληση.

Η ΛΑΝΑΚΑΜ διαθέτει σημαντική περιουσία, με κυριότερο ακίνητο αυτό της Καλλιθέας. Μετά από 21 χρόνια η εταιρία κέρδισε την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο μέχρι πέρυσι παρέμεναν κάποια ζητήματα με τη Νομαρχία. Κατά καιρούς η διοίκηση της εισηγμένης έχει δεχτεί προτάσεις για αξιοποίηση του ακινήτου ιδίως από αλυσίδες super market.

Fourlis και Ιασώ διαθέτουν μη λειτουργικά ακίνητα προς πώληση, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον δανεισμό τους, ωστόσο έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις, αν δεν εισπράξουν ικανοποιητικά τιμήματα.

Ακίνητα προς εκμετάλλευση διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια οι εταιρίες Πετρόπουλος, Σπύρου, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Δομική Κρήτης και Alpha Grissin (στο εξωτερικό).

Κανένα νέο δεν φαίνεται να υπάρχει για την αξιοποίηση των ακινήτων των εταιριών Τεξαπρέτ και Βαλκάν στον νομό Θεσσαλονίκης, που έχουν διακόψει εδώ και χρόνια την παραγωγική τους λειτουργία και καλούνται να αποπληρώσουν σειρά υποχρεώσεων.

Εταιρίες με σοβαρά ζητήματα ρευστότητας όπως η Euromedica, η Τρόπαια και η Spider διαθέτουν ακίνητη περιουσία προς πώληση-εκμετάλλευση, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια κίνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σε πώληση ακινήτων τους κατά τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να προχωρήσουν λίγες εισηγμένες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Βογιατζόγλου Systems, η Μαθιός Πυρίμαχα και η Γ.Ε. Δημητρίου.

Εισηγμένες που έχουν αγοράσει ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι, μεταξύ άλλων, η Jumbo, η MLS (νέα ιδιόκτητα γραφεία), η Paperpack, η Autohellas και ο Χαϊδεμένος (δυνατότητα μελλοντικής μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων του, προκειμένου να αξιοποιήσει το ιδιόκτητο κτίριο του Αλίμου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v