Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ: 33,5 εκατομμύρια ζητούν... δικαιoύχους

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως της Καρύστου όπου Δήμος και κάτοικοι δικαιούνται πάνω από 3 εκατομμύρια, ενώ της Σητείας και των Αρριανών (Έβρος) πάνω από 2 εκατομμύρια. Το θέμα χρονίζει εδώ και κάποια χρόνια.

ΑΠΕ: 33,5 εκατομμύρια ζητούν... δικαιoύχους

«Παρκαρισμένα» στον ΛΑΓΗΕ βρίσκονται 33,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στους Δήμους και στους κατοίκους περιοχών, όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα.

Το ποσό αυτό έχει συγκεντρωθεί από την παρακράτηση του 2,5% επί της αξίας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν και πωλούν οι μονάδες ΑΠΕ. Από την παρακράτηση αυτή, το 1,5% αποδίδεται στους ΟΤΑ στα όρια των οποίων βρίσκονται οι μονάδες και το 1% στους καταναλωτές.

Το θέμα, το οποίο χρονίζει εδώ και κάποια χρόνια, ανακινούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, 25 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Αδριανό.

Στην ερώτηση γίνεται μνεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 23840 του Δεκεμβρίου 2014 που καθόρισε τη διαδικασία διάθεσης των παρακρατούμενων ποσών και η οποία προβλέπει την κατανομή περίπου 13,4 εκατ. σε πολίτες κατοίκους περιοχών που φιλοξενούν Αιολικά Πάρκα και 20,1 εκατ. που αντιστοιχούν στους Δήμους που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.

Ερωτάται δε ο υπουργός γιατί καθυστερεί η κατανομή των ήδη παρακρατημένων πόρων στους δικαιούχους κατοίκους και Δημοτικές Αρχές και επίσης αν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα πιστωθούν τα ανάλογα ποσά στους κατά νόμο δικαιούχους.

Από τον κατάλογο των δικαιούχων που επισυνάπτεται στην ερώτηση, φαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπως της Καρύστου όπου Δήμος και κάτοικοι δικαιούνται πάνω από 3 εκατομμύρια, ενώ της Σητείας και των Αρριανών (Έβρος) πάνω από 2 εκατομμύρια.

Μικρότερα ποσά δικαιούνται περίπου 110 Δήμοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v