Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαίωση ΑΔΜΗΕ από ΡΑΕ στην «κόντρα» με Elpedison

Αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί η ΡΑΕ. Δικαίωσε τον ΑΔΜΗΕ, αποδεχόμενη καταγγελία του σε βάρος της Elpedison για μη καταβολή εγγυήσεων. Τι ισχυρίζεται η εταιρεία και τι αντιπροτείνει. Ποιο το διατακτικό της απόφασης.

Δικαίωση ΑΔΜΗΕ από ΡΑΕ στην «κόντρα» με Elpedison

ΑΔΜΗΕ-Elpedison σημειώσατε ένα, είπε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έκρινε καταγγελία του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά της ανεξάρτητης ενεργειακής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η «κόντρα» της ελληνοΐταλικής εταιρείας (ΕΛ.ΠΕ.-ΕΛΤΕΧ-Edison) με τον Διαχειριστή κρατάει πάνω από τρία χρόνια. Αφορά συγκεκριμένα, απαιτήσεις της Elpedison ως παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος του ΑΔΜΗΕ ύψους 25 εκατομμυρίων, τις οποίες ωστόσο φαίνεται ότι δεν αποδέχεται ο ΑΔΜΗΕ, ενώ η ΡΑΕ τις χαρακτηρίζει ως αόριστες.

Έτσι, σε αντιστάθμισμα των εκκαθαρισμένων και ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τις οποίες επικαλείται η Elpedison, η εταιρεία, με την ιδιότητα του προμηθευτή (λιανοπωλητή), αρνήθηκε να καταθέσει την προβλεπόμενη από το νόμο και τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος χρηματική εγγύηση ή εγγυητική επιστολή ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ. Αντ' αυτού, η Elpedison πρότεινε στον ΑΔΜΗΕ να συμψηφίσει το ποσό της εγγύησης με την πολλαπλάσια σε βάρος του απαίτηση, ή να προβεί σε άλλες πράξεις που κατά την άποψή της θα κατοχύρωναν αμφότερους (υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού που θα προβλέπει ότι η παροχή εγγύησης θα συναρτάται με το ύψος των οφειλόμενων από τον ΑΔΜΗΕ).

Σημειώνεται ότι η καταβολή εγγυήσεων εκ μέρους των προμηθευτών κατέστη υποχρεωτική και απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, μετά το φιάσκο με τις εταιρείες Energa και Hellas Power, οι οποίες «φέσωσαν» παραγωγούς και Διαχειριστές με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια, ενώ η μία από τις δύο συνεχίζει να έχει και αυτή απαιτήσεις σε βάρος του ΑΔΜΗΕ.

Βεβαίως η Elpedison σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δύο παραπάνω εταιρείες, λόγω της μετοχικής της σύνθεσης και του σοβαρού της ρόλου ως ανεξάρτητου παραγωγού και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο διατακτικό της απόφασης της ΡΑΕ, «για την εξασφάλιση των συναλλασσόμενων, μεταξύ των μέσων για την ελαχιστοποίηση φαινομένων αδυναμίας πληρωμής, προβλέπεται η προσκόμιση εγγυήσεων από τους Προμηθευτές, κατ' αναλογία της κατάθεσης εγγυητικού ποσού έναντι κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές προς τους Προμηθευτές τους».

Καταληκτικά και εφόσον δεν υπάρχει καμία ρητή διάταξη σε Νόμο ή Κώδικα, που να προβλέπει συμψηφισμό απαίτησης από Διαχειριστή με υποχρέωση καταβολής εγγύησης, η ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση που δικαιώνει τον ΑΔΜΗΕ, καλώντας την Elpedison «να καταβάλει την προβλεπόμενη εγγύηση κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος», χωρίς να προβλέπει κάτι επιπλέον (π.χ. πρόστιμο).

Τέλος, σχετικά με τις απαιτήσεις της Elpedison κατά του ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ δεν έλαβε θέση, καθώς όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, «η λήψη μέτρων για την είσπραξη των ποσών που της οφείλονται στο πλαίσιο των συναλλαγών του Διαχειριστή Συστήματος από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ, το οποίο επικαλείται χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε παραλείψεις η εταιρεία «Elpedison» με τις σχετικές απόψεις της, δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας καταγγελίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v