Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-συμμαχίες ζητά η Αθήνα για άμεση και ανεκτή συμφωνία

«Δεν έχουμε επανάληψη της περσινής άνοιξης», διευκρινίζει η κυβέρνηση. Ποια λύση θεωρεί πιθανή. Γιούνκερ-Μοσκοβισί-Πιτέλα έδωσαν το στίγμα. Στον αντίποδα η Ουάσιγκτον. Ανησυχία ότι δεν διαφαίνεται λύση πριν από τα μέσα Μαΐου.

Ευρω-συμμαχίες ζητά η Αθήνα για άμεση και ανεκτή συμφωνία

Οι προσπάθειες Ευρωπαίων αξιωματούχων να χαμηλώσει η ένταση που προκάλεσε η ακύρωση του Eurogroup αποτιμήθηκαν θετικά από το Μαξίμου, κύκλοι του οποίου διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση και να μην οριστικοποιηθεί το ναυάγιο.

«Δεν έχουμε επανάληψη της περσινής άνοιξης: τότε ήταν εναντίον μας και το ΔΝΤ και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ τώρα έχει διαμορφωθεί σαφές μέτωπο υπέρ μας και μάλιστα σ' αυτό πρωτοστατεί ο Ζ. Κ. Γιούνκερ», σημειώνουν.

Σήμερα το πρωί παρήλθε το 24ωρο που ζήτησε χθες το πρωί από τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος για να συγκληθεί το Eurogroup.

Λύση στα μέσα Μαΐου;...

Η κυβέρνηση θα ήθελε μία ημερομηνία σύγκλησης που θα διαλύσει τις εντυπώσεις περί ρήξης και όχι μία γενική διαβεβαίωση ότι «θα γίνει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα», όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εκδοχή της προσεχούς Τρίτης φαίνεται να αδυνατίζει, πάντως, καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θεωρούν «πολύ κοντά» ακόμη και την ερχόμενη... Πέμπτη.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως «χρειάζεται χρόνος» για να μελετηθούν νομικά και πολιτικά ζητήματα -μεταξύ άλλων «και το θέμα του χρέους, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναδιαρθρωθεί».

Επισήμανση που δίνει μία ακόμη ερμηνεία στην προχθεσινή εμπλοκή, καθώς και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλήξει μεταξύ τους (ή με τον Β. Σόιμπλε) στο τι και αν πρέπει να γίνει με το χρέος.

Ως εκ τούτου, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν «πολύ δύσκολη» τη λήψη τελικής απόφασης σ' αυτό το Eurogroup και δεν αποκλείουν «να τραβήξει» η διαδικασία μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Αυτή την εξέλιξη «έδειξε» προ δέκα ημερών (σ.σ. εν μέσω εαρινής συνόδου του ΔΝΤ...) ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε Eurogroup στις 28 Απριλίου και ούτε πριν από τις 5-6 Μαΐου».

Κόφτης χωρίς νομοθέτηση «λεπτομερειών»

Ποια φόρμουλα μπορεί να θεωρηθεί κοινά αποδεκτή; Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμά ότι θα επιλεγεί μία λύση όπου ο περίφημος αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης («κόφτης») θα είναι μεν συγκεκριμένος ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο για πλεόνασμα το 2018 (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των κωδικών που αφορούν συντάξεις και μισθούς), χωρίς να απαιτηθεί νομοθέτηση των «λεπτομερειών» από την ελληνική Βουλή.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες χθες τη νύχτα, το ΔΝΤ «μπήκε στη συζήτηση για τον 'κόφτη' αλλά εξακολουθεί να προβάλλει δικά του αιτήματα»: για παράδειγμα, η αξιολόγηση να γίνεται όχι μόνο από τη Eurostat αλλά και από εκπρόσωπο του Ταμείου, ή να υπάρξει σαφής αναφορά των κωδικών του προϋπολογισμού που θα «περικοπούν» και όχι να αποφασίζει επ' αυτού ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι...

Στα «συν» των χθεσινών παρεμβάσεων εντάσσουν τη δήλωση του Γάλλου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί («υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση») και του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα («δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα, αυτό σημαίνει ότι κάποια 'γεράκια' θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα»).

Στα... top τοποθετούν, βεβαίως, την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν στο Κολέγιο των Επιτρόπων: «Καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα», είπε ο κ. Γιούνκερ, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ διότι «πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη».

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το απόγευμα με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ ανέλαβε να συμβάλει στην προσπάθεια για σύγκληση του Eurogroup. Σ' αυτή την κατεύθυνση επρόκειτο να επικοινωνήσει με τους κυρίους Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ.

...Και η υπερατλαντική ψυχρολουσία

Στα «μείον» ανήκει η δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών Nέιθαν Σιτς, ο οποίος υποστήριξε τις θέσεις του ΔΝΤ και την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της συμφωνίας του περσινού Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου καθώς τα σχετικά «μηνύματα» είχαν σταλεί από τα τέλη Ιανουαρίου. Κατά τις πληροφορίες που είχε μεταφέρει τότε το Euro2day.gr δε, κατά τη συνάντηση στο Νταβός ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου είχε «συστήσει» στον Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί τις θέσεις του Ταμείου για να υπάρξει συμφωνία και να «κερδίσει» το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v