Τουρισμός: Πασχαλινό αλαλούμ με τις βίζες στη Ρωσία

Κινδυνεύει να μην κεφαλαιοποιήσει την υψηλή ζήτηση από τη Ρωσία η χώρα μας. Στον αέρα μέχρι και τη Μεγ.Πέμπτη εκατοντάδες βίζες Ρώσων. Θέμα στα ΜΜΕ της Ρωσίας έγινα οι ουρές των Ρώσων στα Προξενεία και τα visa center της Ελλάδας. Ακυρώθηκε πρόγραμμα 10.000 Ρώσων στην Κρήτη.

Τουρισμός: Πασχαλινό αλαλούμ με τις βίζες στη Ρωσία

Ηχηρό «καμπανάκι» για την κυβέρνηση και τις υψηλές φετινές προσδοκίες της για ην αγορά της Ρωσίας χαρακτήριζαν παράγοντες του τουρισμού, τις μακριές ουρές που σχημάτιζαν οι Ρώσοι που ήθελαν να αποκτήσουν βίζα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το Πάσχα.

Ταξιδιωτικές πηγές στη Μόσχα με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr εξέφραζαν την απογοήτευσή τους κι επεσήμαναν με έμφαση πως δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ε.Ε εκτός της Ελλάδας η οποία εμφανίζει τόσο σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία χορήγησης της νέας βίζας Σέγκεν με βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Απέδιδαν, μάλιστα, τις τεράστιες ουρές των Ρώσων έξω από τα visa center στον κάκιστο- όπως ανέφεραν- προγραμματισμό που φαίνεται πως έγινε από ελληνικής Πλευράς για την έγκαιρη στελέχωση των ελληνικών Προξενικών Αρχών στη Ρωσία, με πρόσθετο, έμπειρο προσωπικό.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Euro2day.gr στελέχη ρωσικών γραφείων από τη Μόσχα, είναι το γεγονός πως ακόμα και την Μεγ.Πέμπτη βρισκόταν στον αέρα η χορήγηση βίζας σε εκατοντάδες ταξιδιώτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν τη Μεγ.Παρασκευή για την Κρήτη και τη Βορ.Ελλάδα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή γινόταν αγώνας δρόμου από το προσωπικό των Προξενείων προκειμένου να εκδοθούν οι βίζες αφού οι Προξενικές Αρχές κλείνουν για το Πάσχα από τη Μεγ.Παρασκευή και θα επαναλειτουργήσουν Τετάρτη 4 Μάιου.

Στελέχη ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων χαρακτήριζαν «ηρωικές» τις προσπάθειες που κατέβαλλαν μέχρι την τελευταία στιγμή οι υπάλληλοι των Προξενείων εν αναμονή...ενισχύσεων από την Αθήνα οι οποίες δεν έφθαναν.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως οι πρώτες ενισχύσεις αφορούσαν 15 υπαλλήλους οι οποίοι, όμως, αναμένονταν να αναλάβουν υπηρεσία στη Μόσχα την επόμενη Παρασκευή. «Κατόπιν εορτής» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αφού θα έχει ολοκληρωθεί η Πασχαλινή περίοδος διακοπών.

Οι διαστάσεις που πήρε το θέμα με τις ουρές στα ελληνικά visa center και τα προξενεία προκάλεσε την παρέμβαση και επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας (Rostourism) ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να διευκολύνουν την χορήγηση βίζας στους Ρώσους πολίτες και τις κάλεσε να μην τους χαλάσουν τις διακοπές.

Οι ουρές στη Μόσχα θα δικαιολογούνταν εν μέρει, σύμφωνα με στελέχη Ρώσων τουρ οπερέϊτορ, από μια αιφνίδια απότομη αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη όπως υποστηρίζουν, παρ' ότι αποδέχονται πως καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα σε ποσοστό 20-30%, όπως εκτιμούν, σε σύγκριση με πέρυσι. Ρωσικές πηγές ανέφεραν την ίδια στιγμή στο Euro2day.gr πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια για το Μάϊο. Επικαλούμενες ενδεικτικά στοιχεία από ισχυρούς παίκτες της ρωσικής αγοράς, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τον Μάιο του 2015 η ζήτηση για Ελλάδα αντιπροσώπευε σε γνωστούς Ρώσους τουρ οπερέϊτορ μερίδιο 6% της αγοράς ενώ το φετινό Μάϊο έχει αυξηθεί στο 19%.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς, την ίδια στιγμή, επισημαίνουν πως οι ουρές στα ελληνικά visa center στη Ρωσία αποτυπώνουν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών που είναι απαραίτητο να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα. Αναφέρουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την κατόπιν εορτής αποστολή ενισχύσεων στο Προξενείο της Μόσχας την επόμενη εβδομάδα κι αφού έχει ολοκληρωθεί η εορταστική περίοδος αιχμής. Αρχικά, εξηγούν, εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση-μόλις πριν λίγες μέρες- η στελέχωση των Προξενείων με πρόσθετο προσωπικό. Αυτό, όμως, δεν αρκούσε αφού οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι αστυνομικοί για την επιλογή των οποίων αρμόδιο είναι άλλο υπουργείο, της Δημόσιας Τάξης. Με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος έως ότου συνεννοηθούν μεταξύ τους τα δύο υπουργεία.

Το μποτιλιάρισμα, όμως, στα προξενεία και τα visa center φαίνεται πως έχει και τεχνολογική...ουρά. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν πηγές από τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με αυτές, ακόμα κι αν είχε φθάσει έγκαιρα από την Ελλάδα το απαραίτητο προσωπικό οι ουρές δεν θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν. Κι αυτό, ισχυρίζονται, εξαιτίας του λογισμικού που χρησιμοποιείται ως γέφυρα» για να μεταφερθούν στις κεντρικές υπηρεσίες του συστήματος Σέγκεν στο Στρασβούργο, όλα τα δεδομένα που αφορούν τις βίζες, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών χαρακτηριστικών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ο όγκος των δεδομένων που μπορούσαν να μεταφερθούν μέχρι πρόσφατα σε ημερήσια βάση ήταν περιορισμένος και δεν ξεπερνούσε τις 800-1.000 βίζες. Μόλις τις τελευταίες μέρες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Euro2day.gr, αναβαθμίστηκε το σύστημα ώστε στην παρούσα φάση να έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων για περίπου 2.000 βίζες την ημέρα.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, το μέτρο δεν αρκεί αφού για να καλυφθεί ο στόχος για περίπου 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες φέτος στην Ελλάδα θα πρέπει να εκδίδονται καθημερινά περίπου 12-13.000 βίζες.

Σ'αυτά θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι αλλάζει από τις 29 Σεπτεμβρίου η εταιρεία-πάροχος του λογισμικού στα visa center της Ελλάδας στη Ρωσία. Ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική περίοδος, γεγονός που προκαλεί, ήδη, ανησυχίες στους υπεύθυνους των ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων για «αρρυθμίες» που ενδέχεται να προκύψουν από την «αλλαγή σκυτάλης» πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν.

Αρρυθμίες, την ίδια στιγμή, φαίνεται πως προέκυψαν και κατά την υποδοχή των πρώτων ρωσικών γκρουπ φέτος. Το θέμα αποδίδεται εν μέρει στα συστήματα ελέγχου απ'όπου περνούν οι Ρώσοι επισκέπτες όταν φθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια όπου καταγράφηκαν προβλήματα με αποτέλεσμα καθυστερήσεις. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr παραδείγματα πτήσεων με 150 επιβάτες οι οποίοι χρειάστηκαν δύο ώρες για να περάσουν από τους σχετικούς ελέγχους.

Στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων στη Ρωσία εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε επίσημη διαμαρτυρία προς την ελληνική κυβέρνηση ή και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση που πελάτες τους δεν κατάφερναν τελικά να ταξιδέψουν το Πάσχα.

Άλλες πηγές από τη Μόσχα εκτιμούν πως η κατάσταση θα εκτονωθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Ότι έγινε έγινε, ανέφεραν. Το σημαντικό τώρα είναι να λειτουργήσουν όλα όπως πρέπει από τα τέλη Μαΐου οπότε θα αρχίσει να καταγράφεται υψηλή ζήτηση. Εκεί θα δοκιμαστούν οι πραγματικές αντοχές του μηχανισμού που θα λειτουργεί για τις θεωρήσεις βίζας.

Οι επιπτώσεις, ωστόσο, στον ελληνικό τουρισμό είναι, ήδη, ορατές. Όπως έγινε γνωστό μόλις προχθές (Μεγ.Τετάρτη) ο ταξιδιωτικός οργανισμός Pegas ακύρωσε τρία προγράμματά του για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου στην Κρήτη τα οποία αφορούσαν περί τους 10.000 Ρώσους τουρίστες. Αν ο αριθμός ακούγεται μικρός, αξίζει να αναφέρουμε πως πέρυσι η συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης υποδέχθηκε συνολικά περί τους 225.000 Ρώσους. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι 10.000 θέσεις που ακύρωσε ο τουρ οπερέϊτορ Pegas αντιστοιχούν περίπου στο 5% των Ρώσων που έκαναν πέρυσι διακοπές στην Κρήτη.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής ifandis@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v