Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Η νομοτεχνική βελτίωση Σκουρλέτη και η «αγωνία» της βιομηχανίας

Νέα διάταξη προβλέπει ότι βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι διατηρούν ή αναπτύσσουν διακριτή δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες, εφόσον είναι κάτοχοι συγκεκριμένων αδειών.

Ενέργεια: Η νομοτεχνική βελτίωση Σκουρλέτη και η «αγωνία» της βιομηχανίας

«Ανησυχίες» προκάλεσε στην ενεργειακή αγορά, η ανακοίνωση το Σάββατο το απόγευμα στη Βουλή, από τον Πάνο Σκουρλέτη, ότι καταθέτει νομοτεχνική βελτίωση για τις διατάξεις του νομοσχέδιου που φορά στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας.

Με δεδομένο ότι το περιεχόμενο των νομοτεχνικών βελτιώσεων δεν αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, πολλοί άρχισαν να ψάχνονται για το τι ακριβώς θα αλλάξει.

Η εικόνα ξεκαθάρισε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που εξαιρούσαν τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές από τις δημοπρασίες, έτσι όπως ήταν διατυπωμένες, θα προκαλούσαν προβλήματα συμβατότητας της διάταξης με τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες.

Έτσι, με τη νομοτεχνική βελτίωση, προστέθηκε εδάφιο που προβλέπει ότι βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι διατηρούν ή αναπτύσσουν διακριτή δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες, εφόσον βέβαια είναι κάτοχοι αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι εγγεγραμμένοι στο ανωτέρω Μητρώο Συμμετεχόντων του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, μεγάλοι βιομηχανικού καταναλωτές έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τη συμμετοχή στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, είτε απευθείας, είτε μέσω θυγατρικής που ίδρυσαν για τον σκοπό αυτό.

Μάλιστα μάθαμε ότι μετά τη δημοσίευση του κειμένου του νομοσχεδίου, μεταφέρθηκε στους αρμόδιους ο προβληματισμός βιομηχανιών για τις επιπτώσεις από την αρχική διάταξη.

Τέλος καλό, όλα καλά; Ούτε κατά διάνοια. Το ζητούμενο για την επιτυχία των δημοπρασιών και την επίτευξη του στρατηγικού τους στόχου είναι το ύψος των τιμών εκκίνησης για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων τις οποίες θα δημοπρατήσει η ΔΕΗ.

Μέχρι να δημοσιοποιηθούν αυτές, στο τέλος του καλοκαιριού υπολογίζουμε, οι σώφρονες κρατούν μικρό καλάθι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v