Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Munchau: Τέλος το Grexit για φέτος

Η μείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να μην είναι δημοφιλής στη γερμανική Βουλή, αλλά μια ακόμη κρίση στην ευρωζώνη θα ήταν πολιτική καταστροφή, τόνισε ο αρθρογράφος των FT. Εκανε πίσω το ΔΝΤ στη διαμάχη με Βερολίνο. Πολύ επικίνδυνο το Brexit για Βρετανία και ΕΕ.

Munchau: Τέλος το Grexit για φέτος

Το Brexit θα αποτελέσει πολύ σημαντικό αρνητικό γεγονός για την Ευρώπη και τις αγορές συνολικά, ενώ ο φόβος για το Grexit απομακρύνθηκε προσωρινά μόνο, μετά και την τελευταία απόφαση του Eurogroup, υποστήριξε στην παρουσία του στo πλαίσιo της Εαρινής Διάλεξης που διοργάνωσε η Alpha Trust με θέμα "Exit? Ην. Βασίλειο, Ελλάδα και Ευρώπη" στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, ο αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Munchau.

Kαμία διαφορά δεν θα έχει στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αποχωρούσε η Ελλάδα, είτε η Βρετανία, καθώς το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο καταστροφικό. Οι αγορές μετοχών, η βρετανική λίρα και το ευρώ θα υποχωρήσουν σημαντικά, αφού το Brexit θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης για τις αγορές.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ακόμα και αν συμβεί το Brexit δεν θα αλλάξουν οι συνθήκες για τη Βρετανία, αν και στρατηγικά και πολιτικά το όφελος της Βρετανίας είναι να παραμείνει στην ένωση. Ο ίδιος υποστηρίζει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη προπορεύεται με ποσοστό από 5% έως 15%, έχοντας ανατρέψει τη δυναμική που είχε επιδείξει τους προηγούμενους μήνες η ψήφος υπέρ της αποχώρησης. Οι επόμενες όμως τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 23 Ιουνίου που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και είναι ικανές να αλλάξουν και πάλι τα δεδομένα.

Ωστόσο, η πιθανότητα του Grexit δεν απομακρύνθηκε μια και καλή για τη χώρα μας, αφού μετά τη μετάθεση, η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι εγγυημένο ότι θα ληφθεί μετά και τις επόμενες γερμανικές εκλογές.

Η απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να μην είναι δημοφιλής στην Bundestag, όμως μια ακόμα κρίση στην Ευρωζώνη θα ήταν μια πολιτική καταστροφή γι' αυτήν. Ο ίδιος επίσης σημείωσε ότι το ΔΝΤ στην πραγματικότητα υποχώρησε στις απαιτήσεις της Γερμανίας, αντίθετα με τις προβλέψεις του, που υποστήριζαν ότι το ΔΝΤ θα αποκάλυπτε την «μπλόφα» των Γερμανών.

Παράλληλα, όμως, η εκτίμησή του είναι ότι με την επόμενη Γερμανική Βουλή που θα προκύψει, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα είναι ακόμα πιο δύσκολο αφού οι τρέχουσες πολιτικές ισορροπίες θα αλλάξουν σημαντικά.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε την επόμενη πιθανή κρίση, το θεωρεί πολύ δύσκολο και η συμφωνία είναι πολύ αβέβαιη τόσο από την πλευρά της Ευρώπης, όσο και από την πλευρά της Τουρκίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v