Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Άκη με το Βούλγαρο ομόλογό του

Τις δυνατότητες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αλλά και σε διαβαλκανικό επίπεδο εξέτασαν κατά τη συνάντησή τους που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και ο Βούλγαρος ομόλογός Μίλκο Κοβάτσεφ.

Συνάντηση Άκη με το Βούλγαρο ομόλογό του
Σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, στη διάρκεια της συνάντησής του με το Βούλγαρο ομόλογό του, Μίλκο Κοβάτσεφ, εξετάστηκαν οι δυνατότητες των δύο χωρών για τη ” συγκρότηση της κοινή αγοράς ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη και την συμμετοχή μας, από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στην ολοκλήρωση των αναγκαίων διευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου”.

Σημείωσε επίσης, ότι ”το πετρέλαιο είναι και για τις δύο χώρες μία πολύ βασική ενεργειακή βάση και διαμορφώσαμε λοιπόν τις κατάλληλες προϋποθέσεις συνεργασίας, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης”.

Ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για την πορεία του έργου, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι ”δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε καμία απόφαση, γιατί αυτό είναι πλέον θέμα των κυβερνήσεων που έχουν επωμιστεί σε πολιτικό επίπεδο την τελική απόφαση για τη λειτουργία του έργου”.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και η κατασκευή ενός ακόμα αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία για τη τράνζιτ μεταφορά ρωσικού αερίου.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός δήλωσε ότι ”η συνάντηση μας με τον κ. Τσοχατζόπουλο ήταν πάρα πολύ αποτελεσματική” καθώς επίσης και ότι ”οι συνομιλίες που έχει η Βουλγαρία για την ένταξη της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα –στην οποία και ανταποκρίθηκε- να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζοντας τα βήματα της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ”συζητήσαμε για τη διεύρυνση των αγορών πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Συμφωνήσαμε στη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς, στην οποία κάθε χώρα θα έχει τις ευθύνες της, θα αναλάβει το δικό της ρόλο και θα είναι υπεύθυνη για τη δραστηριότητα που θα αναπτύξει στις κοινές μας προσπάθειες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο