Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τουρισμός έσωσε την «παρτίδα» της απασχόλησης

Ανάχωμα για τη συγκράτηση της μισθωτής απασχόλησης αποδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά ο κλάδος του τουρισμού. Αντιπροσωπεύει το 82% της αύξησης θέσεων μισθωτής εργασίας, έναντι 98,4% το προηγούμενο έτος.

Ο τουρισμός έσωσε την «παρτίδα» της απασχόλησης

Τον ισχυρότερο μοχλό για την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα αποτελεί ο τουρισμός, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο καταγράφει ηλεκτρονικά τις ροές απασχόλησης στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 82,8% της αύξησης μισθωτής απασχόλησης που καταγράφηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου αφορά θέσεις εργασίας στο χώρο των καταλυμάτων και τις επιχειρήσεις εστίασης.

Το 49,1% των πρόσθετων θέσεων προήλθε από το χώρο των καταλυμάτων ενώ το 33,6% αφορούσε επιχειρήσεις εστίασης.

Αν και εντυπωσιακή στην αύξηση της μισθωτής απασχόλησης η συμβολή του τουρισμού εμφανίζεται να υποχωρεί σε σύγκριση με το 2015 όταν έφθανε στα επίπεδα του 98,4%. Στοιχείο που ίσως αποτελεί ένδειξη ότι, σε σύγκριση με το 2015, φέτος δημιουργήθηκαν θέσεις μισθωτής απασχόλησης και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο Αυγούστου του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα πάντα με το ισοζύγιο Ροών μισθωτής απασχόλησης του «Εργάνη» στο επτάμηνο της χρονιάς που διανύουμε οι θέσεις μισθωτής εργασίας στις επιχειρήσεις εστίασης εμφανίζονται να είναι 16.527 περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2015 καταγράφοντας αύξηση 24%.

Στο ίδιο διάστημα οι μισθωτοί στις επιχειρήσεις καταλυμάτων εμφανίζονται να είναι 10.242 περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2015 σημειώνοντας άνοδο 8,9%.

Στα ίδια στοιχεία αποτυπώνεται ανάγλυφα η έντονη εποχικότητα του τουρισμού αφού από τις 16.527 πρόσθετες θέσεις μισθωτών που καταγράφηκαν συνολικά κατά το διάστημα Ιαν.-Ιουλ. στις επιχειρήσεις εστίασης, οι 10.122 αφορούσαν τον Ιούλιο. Αντίστοιχα στο χώρο των καταλυμάτων, μια στις τρεις πρόσθετες θέσεις απασχόλησης αφορούσε τον Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούλιο καταγράφηκαν 9.878 περισσότεροι μισθωτοί έναντι 6.855 περισσότερων μισθωτών που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα του 2015, σημειώνοντας αύξηση 44,1%.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v