Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλές αποδόσεις από τα εμπορικά κέντρα

Mετά την αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό αλλά και την επιτυχία των πρώτων επενδύσεων σε εμπορικά κέντρα και πολυχώρους, οι μεγάλες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα επιταχύνονται, αναδιαμορφώνοντας τον εμπορικό χάρτη στην ελληνική αγορά.

Υψηλές αποδόσεις από τα εμπορικά κέντρα
της Πέννυς Κούτρα

Mετά την αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό αλλά και την επιτυχία των πρώτων επενδύσεων σε εμπορικά κέντρα και πολυχώρους, οι μεγάλες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα επιταχύνονται, αναδιαμορφώνοντας τον εμπορικό χάρτη στην ελληνική αγορά.

Έτσι, αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 6 νέοι εμπορικοί χώροι στα μεγάλα αστικά κέντρα την επόμενη διετία.

Οι υψηλές αποδόσεις των υφιστάμενων εμπορικών αναπτύξεων ευνοούν αφενός τους διαχειριστές και τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα προσελκύουν τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων συμμετέχουν και επενδυτικά στην εν λόγω δραστηριότητα (π.χ. η ομάδα μετόχων - επιχειρηματιών του Attica προχωρά σε νέο πολυκατάστημα εντός του εμπορικού κέντρου της Lamda στο Μαρούσι).

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες διεθνών οίκων, η ελληνική αγορά, η οποία κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, θα μπορούσε να υποδεχτεί νέους εμπορικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 500.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ήδη λειτουργούν τα αμιγώς εμπορικά κέντρα της Lamda Development στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσφατα λειτούργησε και η επέκταση του Sanyo - Carrefour στο Mαρούσι με την επωνυμία Avenue, τα οποία αποφέρουν σημαντική κερδοφορία και αυξάνουν διαρκώς τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς τους.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών από τις μισθώσεις των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων της Lamda Development (The Mall Athens και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) έχει αυξηθεί σημαντικά στο εννεάμηνο του 2007.

Ειδικότερα, τα έσοδα από το The Mall Athens διαμορφώθηκαν στα 23,7 εκατ. ευρώ από 20,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,04%, και τα έσοδα από το Mediterranean Cosmos διαμορφώθηκαν στα 12,7 εκατ. ευρώ από 10,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,11%. Σημειώνεται ότι η HSBC Property Investments Ltd. οφείλει επιπλέον 51,8 εκατ. ευρώ στη Lamda Development για την εξόφληση του τιμήματος απόκτησης του 50% της Lamda Olympia Village, δηλαδή της εταιρείας στην οποία ανήκει το The Mall, καθώς με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2007 το τίμημα αυξήθηκε κατά 9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ιδιαίτερους όρους της συμφωνίας αγοραπωλησίας από τη Lamda του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Olympia Village Α.Ε. στην HSBC Property Investments Ltd., το τίμημα της συναλλαγής αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία του εμπορικού κέντρου.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται πλέον στα 155.018.807 ευρώ και σημειώνεται ότι η συμφωνία αγοραπωλησίας μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφηκε στις 7/11/2006. Παράλληλα, η Lamda Development προετοιμάζεται για τη δημιουργία του νέου εμπορικού κέντρου της στο Μαρούσι, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας τον Νοέμβριο του 2008.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το 95% των ωφέλιμων εμπορικών χώρων του Golden Hall, το οποίο θα στεγαστεί στο Μέγαρο IBC, έχει μισθωθεί.

Η συνολική επένδυση της Lamda Development υπολογίζεται στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ το μισθωτήριο συμβόλαιο με την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η οποία μισθώνει το IBC, προβλέπει τίμημα 7,25 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο και αναπροσαρμογή του στην επόμενη 15ετία (με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή συν ποσοστό 2%). Η συνολική μίσθωση έχει διάρκεια 40 + 6 έτη.

Το εμπορικό κέντρο Avenue της Sanyo, επίσης στο Μαρούσι, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, διανύει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, καθώς εγκαινιάστηκε μόλις τον Απρίλιο του 2007. Ο εμπορικός χώρος έχει καλυφθεί σε ποσοστό 95% από 50 μισθωτές (κυρίως εμπορικά καταστήματα).

Συνολικά, το κέντρο εκτείνεται σε 26.000 τ.μ., εκ των οποίων ποσοστό 30% - 35% ανήκει στον όμιλο Sanyo, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, κατά το πρώτο δωδεκάμηνο πλήρους λειτουργίας του αναμένεται να αποδώσει στην εισηγμένη προ φόρων έσοδα της τάξης των 800 χιλ. ευρώ.

Στις αρχές του 2008 αναμένεται να λειτουργήσει επίσης το πρώτο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Αιγάλεω, με τα εγκαίνια του δεύτερου αθηναϊκού ΙΚΕΑ.

Τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην οδό Πειραιώς, συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ, προωθεί και η προς εισαγωγή Pasal Development που ελέγχεται από τον κ. Σωτήρη Θεοδωρίδη, βασικό μέτοχο της εισηγμένης Sato.

Η εταιρεία διαθέτει έκταση 10 στρεμμάτων στην περιοχή, η οποία αγοράστηκε προ πολλών ετών από την εταιρεία Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελοπούλου και βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα της αλυσίδας Praktiker επί της οδού Πειραιώς. Εκεί η Pasal προχωρά στην ανέγερση εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 60 χιλιάδων τετραγωνικών (23.500 τ.μ. ωφέλιμοι εμπορικοί χώροι), με 900 θέσεις στάθμευσης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2008. Ήδη έχει γίνει συμφωνία μίσθωσης με τον όμιλο Dixons (Κωτσόβολος).

Παράλληλα, η εταιρεία επιχειρεί να προσθέσει ένα ακόμη ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό της καθώς έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο για την αγορά οικοπέδου που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς 186 στην περιοχή του Ταύρου, ακριβώς δίπλα στην έκταση όπου αυτή την περίοδο υλοποιεί την παραπάνω επένδυση για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου.

Στα τέλη του 2008 θα είναι επίσης έτοιμο το εμπορικό - ψυχαγωγικό κέντρο που θα αναπτύξει στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου η κοινοπραξία των Ακροπόλ Χαραγκιώνης - Sonae Sierra, η οποία ανέλαβε το έργο αξιοποίησης και διαχείρισης του ακινήτου για τα επόμενα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, στο εν λόγω ολυμπιακό ακίνητο θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο μικτής εκμισθωμένης επιφάνειας 38.100 τ.μ., με χώρους αθλητικών χρήσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στο ποσό των 78 εκατ. ευρώ καθώς και ότι θα εφαρμοστούν οι πλέον σύγχρονες λύσεις ως προς την αρχιτεκτονική, το marketing και το περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο όμιλοι έχουν συνεργαστεί και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο όμιλος Χαραγκιώνη προωθεί τη δημιουργία νέου εμπορικού - ψυχαγωγικού χώρου με την επωνυμία Capitol στο κέντρο της Αθήνας (στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού και Σκαραμαγκά), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2009.

Η επένδυση, μαζί με την αξία της γης, θα ανέλθει στο ποσό των 37 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή αφού εκτός από τις εμπορικές - ψυχαγωγικές χρήσεις θα φιλοξενήσει και το πρώτο μουσείο κλασικού αυτοκινήτου της Αθήνας. Το νέο εμπορικό συγκρότημα, το οποίο ανεγείρεται σε οικόπεδο 2,7 στρεμμάτων, θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 27.000 τ.μ. και 12.000 τ.μ. χώρους προς εμπορική εκμετάλλευση. Θα διαθέτει επτά υπόγεια επίπεδα, στο πρώτο εκ των οποίων θα λειτουργεί μεγάλο super market (υπάρχει ήδη συμφωνία μίσθωσης), ενώ στα υπόλοιπα υπόγεια θα υπάρχουν χώροι για τη στάθμευση 800 αυτοκινήτων. Στο ισόγειο θα λειτουργούν εστιατόρια και στους ορόφους καταστήματα.

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος όροφος έχει μισθωθεί ήδη από τη Village Roadshow για τη δημιουργία bowling.

Τέλος, στα Μεσόγεια, η Reds προωθεί στην έκταση της Κάντζας την κατασκευή εμπορικού κέντρου άνω των 80.000 τ.μ., έχοντας υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία La Société Générale Immobilliere Espagne (LSGIE) με τίμημα 70 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για το δεύτερο ακίνητο της εταιρείας στη Γυαλού Σπάτων, συνολικής έκτασης 133 στρεμμάτων, έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πολυεθνικό κολοσσό McArthur Glen για την κατασκευή εκπτωτικού χωριού με 125 καταστήματα σε έκταση 25.000 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v