Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυροσβεστικές κινήσεις στα μέτωπα Εκκλησίας-Δικαιοσύνης

Για τους μισθούς των δικαστικών δεσμεύτηκε ο Τσίπρας στη συνάντηση με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων. Η κίνηση των δύο μελών του ΣτΕ και οι φόβοι κλιμάκωσης. Οι 3+2 συμβιβασμοί κυβέρνησης-Εκκλησίας. Οι «παρεξηγήσεις» Ιερώνυμου-Φίλη λύθηκαν, τα Θρησκευτικά μένουν ως έχουν (προς το παρόν).

Πυροσβεστικές κινήσεις στα μέτωπα Εκκλησίας-Δικαιοσύνης

Σε ανακωχή με την Εκκλησία “μέχρι νεωτέρας” προχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να ρίξει το βάρος στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (Συμβουλίου της Επικρατείας), στους οποίους δεσμεύτηκε για τους μισθούς των δικαστικών

Παρότι οι κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά απέφυγαν κάθε σχόλιο, η αιφνίδια συνάντηση με την ηγεσία της Δικαιοσύνης σχετίζεται με τις χθεσινές παραιτήσεις δύο μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας από την Ενωση Δικαστών, λόγω της απόφασης του προέδρου τους κ. Σακελλαρίου να διακόψει τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, που είχε ως θέμα τη συνταγματικότητα ή όχι του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο αναβρασμός πλήττει την εικόνα της Δικαιοσύνης

Οι εκτιμήσεις για την κίνηση των δύο δικαστών ποικίλλουν, ωστόσο η επικρατούσα άποψη στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως πρόκειται για ένα ακόμη «εμπόδιο» στη διαδικασία των αδειών, που προς το παρόν δεν δείχνει να αποτρέπει την εκ νέου σύγκληση του ΣτΕ, “εκτός αν υπάρξουν παραιτήσεις και μελών του”.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν ότι οι εξελίξεις και ο αναβρασμός που υπάρχει στον χώρο της Δικαιοσύνης πλήττει την εικόνα της, οπότε η συνάντηση της ηγεσίας της με τον πρωθυπουργό θα αξιοποιηθεί για να περάσει ένα μήνυμα πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι «από όλες τις πλευρές», δεδομένου ότι το ΣτΕ «δέχθηκε "συστάσεις" το τελευταίο διάστημα από μιντιακούς και πολιτικούς κύκλους να ακυρώσει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες».

Σε συνδυασμό δε με την επικείμενη έκπτωση του Ισίδωρου Ντογιάκου από το αξίωμα του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών (καθώς του επιδόθηκε προχθές η εναντίον του απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου), το κλίμα έχει βαρύνει, με πλευρές της αντιπολίτευσης να χρεώνουν την εξέλιξη στην κυβέρνηση και, ειδικότερα, στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Οι πλέον καχύποπτοι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποκλείουν κι άλλες κινήσεις στον δικαστικό χώρο (όπως των δύο παραιτηθέντων), καθώς η παρατεινόμενη εκκρεμότητα του ΣτΕ για τον «νόμο Παππά» προσφέρει «πεδίο δράσης και αντίδρασης», όπως λένε.

Οι 3 + 2 προσωρινοί συμβιβασμοί με την Εκκλησία

Στο άλλο μέτωπο, με την Εκκλησία, η χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου οδήγησε σε προσωρινή ανακωχή. Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Φίλης, Πάνος Καμμένος, Ολγα Γεροβασίλη από τη μία, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τους μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Μεσογαίας Νικόλαο και Φθιώτιδος Νικόλαο από την άλλη, «έλυσαν τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ημερών».

Πώς;

1. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσει νέος διάλογος υπουργείου Παιδείας-Εκκλησίας για τη νέα διδασκαλία των Θρησκευτικών από το επόμενο εκπαιδευτικό έτος και, άρα, μέχρι τότε το μάθημα να διδάσκεται στο γνωστό πλαίσιο.

2. Ο διάλογος θα γίνει υπό τις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Ιερώνυμος: να είναι υποχρεωτικό το μάθημα, να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του και να έχει κατεύθυνση τον Ορθόδοξο πολιτισμό.

3. Στο μεταξύ, θα συνεχισθεί η επιμόρφωση των καθηγητών πάνω στο νέο πρόγραμμα σπουδών, ώστε να είναι έτοιμοι να διδάξουν το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ή της Γνώσης των Θρησκειών… ή και τα δύο, ανάλογα με την έκβαση του διαλόγου.

4. Η Ιεραρχία δεν θέτει θέμα δημοψηφίσματος για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας, μάλιστα οι δύο πλευρές επέμειναν ότι δεν συζητήθηκε καθόλου η επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος και, συνεπώς, ούτε οι προτάσεις της κυβέρνησης γι' αυτή τη σχέση.

5. Η Εκκλησία δέχεται να συνομιλεί με τον κ. Φίλη παρά τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Ιερώνυμου, Χάρη Κονιδάρη, περί του αντιθέτου.

Οι δύο «παρεξηγήσεις» που λύθηκαν

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι «παρεξηγήσεις που λύθηκαν» αφορούν στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φίλη που… εξαγρίωσαν την Εκκλησία. Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πως όταν απέδωσε ευθύνες στην Εκκλησία για την ηθική έκπτωση του τελευταίου διαστήματος της κρίσης εννοούσε «και στην Εκκλησία», διότι όλες οι πλευρές, και η πολιτική, έχει μερίδιο ευθύνης.

Η έτερη «παρεξήγηση» αφορά το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν είχε ενημερωθεί για τον διάλογο που είχε ο κ. Φίλης με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας (οι οποίοι την εκπροσωπούν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικού Προγράμματος) για το θέμα των Θρησκευτικών.

«Εγώ συζήτησα με όποιους εσείς καθορίσατε», φέρεται να είπε, για να δεχτεί την εξήγηση του κ. Ιερώνυμου «δεν είχα ενημερωθεί».

Η συνέχεια… επί του διαλόγου. Ο κ. Ιερώνυμος, άλλωστε, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «αρχίζει αγώνας συνεργασίας από την αρχή για το μάθημα των Θρησκευτικών» -και όχι μόνο, προφανώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v