Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές Κομισιόν: Δέσμευση όλων να κλείσει η β' αξιολόγηση το συντομότερο

Εποικοδομητικές συζητήσεις έλαβαν χώρα για όλες τις κύριες πολιτικές δεσμεύσεις και θα συνεχίσουν τις προσεχείς εβδομάδες», τονίζουν πηγές από την Κομισιόν. Δημοσιονομικά, εργασιακά και Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης τα μεγάλα αγκάθια.

Πηγές Κομισιόν: Δέσμευση όλων να κλείσει η β αξιολόγηση το συντομότερο

Την ολοκλήρωση της αποστολής των θεσμών, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις, και την επιστροφή τους στα μέσα Νοεμβρίου, αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η αποστολή των θεσμών, όπως προβλεπόταν τελείωσε χτες. Εποικοδομητικές συζητήσεις έλαβαν χώρα για όλες τις κύριες πολιτικές δεσμεύσεις και θα συνεχίσουν τις προσεχείς εβδομάδες», αναφέρουν οι πηγές της Επιτροπής, προσθέτοντας πως «οι θεσμοί θα επιστρέψουν στα μέσα Νοεμβρίου» και ότι «όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος ESM, το συντομότερο δυνατόν».

Σε τρία μέτωπα φαίνεται να επικεντρώνονται οι μεγάλες δυσκολίες για την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών και μέχρι την επάνοδό τους στις 14 Νοεμβρίου.

Τριπλός πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο

Τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης αποτελούν τους τρεις φακέλους σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στα οποία έγινε κάποια πρόοδος, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες. Στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος, μετέδωσε χθες το Euro2day.gr.

Κατά την ίδια πηγή ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις Κλ. Ρέγκλινγκ και Ράις σημείωσε με νόημα: «δεν πέφτω από τα σύννεφα, ούτε για τη θέση του ESM, ούτε για το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο». Διέψευσε δε ότι γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου προγράμματος με το Ταμείο.

«Συζητάμε όλοι μαζί», σημείωσε. «Κάποια στιγμή θα υπάρξει το δικό τους κείμενο, το λεγόμενο MEFP ενώ είναι γνωστό ότι σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή γραμμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v