Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτοβολταϊκά: Πρεμιέρα τη Δευτέρα στις νέου τύπου δημοπρασίες

Οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων στις δύο δημοπρασίες για φωτοβολταϊκά 40 μεγαβάτ. Πόσες είναι οι αιτήσεις. Τι επιδιώκεται με το σύστημα των δημοπρασιών. Ποιες οι σημαντικότερες προτάσεις.

Φωτοβολταϊκά: Πρεμιέρα τη Δευτέρα στις νέου τύπου δημοπρασίες

Με τη συμμετοχή 25 επενδυτικών προτάσεων θα διεξαχθούν τη Δευτέρα οι δύο πιλοτικές δημοπρασίες της ΡΑΕ για την κατανομή φωτοβολταϊκών μονάδων συνολικής ισχύος 40 μεγαβάτ.

Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για την αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στις δημοπρασίες εκδηλώθηκε για 29 μονάδες φωτοβολταϊκών. Ωστόσο τις τέσσερις από αυτές τις απέρριψε η ΡΑΕ, καθώς δεν πληρούσαν τους όρους που έθεσε η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, η πρώτη δημοπρασία θα γίνει για την κατηγορία φωτοβολταϊκών ισχύος έως ένα μεγαβάτ, για την οποία εγκρίθηκαν να συμμετάσχουν 13 προτάσεις με συνολική ισχύ 6,8 μεγαβάτ και για τη δεύτερη, που αφορά μονάδες άνω του ενός μεγαβάτ, εγκρίθηκαν να συμμετάσχουν 12 προτάσεις με συνολική ισχύ 50,21 μεγαβάτ.

Από την πρώτη κατηγορία, θα επιλεγούν μονάδες με συνολική ισχύ έως 4,8 μεγαβάτ και από τη δεύτερη έως 35,2 μεγαβάτ, ώστε να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 40 μεγαβάτ.

Από τις εισηγμένες εταιρείες, στις δύο δημοπρασίες συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ. με τρεις συνολικά αιτήσεις, μία για φωτοβολταϊκό ενός μεγαβάτ στην Καβάλα και για δύο μονάδες από μία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης ισχύος 3,6 και 4 μεγαβάτ αντιστοίχως.

Επίσης η ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με μία αίτηση για μονάδα 1,9 μεγαβάτ στην Ερμιόνη. Η αίτηση με τη μεγαλύτερη ισχύ αφορά μονάδα 8,99 μεγαβάτ της ΑΤΕΝ στους Σοφάδες.

Η διαδικασία αυτή, που θα είναι ηλεκτρονική (χρονική διάρκεια 30 λεπτών για την κάθε κατηγορία φωτοβολταϊκών), εφαρμόζεται για πρώτη φορά και θεωρείται πρόκριμα για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν και τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά κ.λπ.).

Ήδη η ΡΑΕ επεξεργάζεται τον μόνιμο μηχανισμό δημοπράτησης αδειών μονάδων ΑΠΕ, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό του νέου συστήματος αδειοδότησης με ανταγωνιστικές διαδικασίες. Ως γνωστόν, στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ με μείωση του ελλείμματος, ώστε να μειωθεί και το τελικό κόστος για τους καταναλωτές αλλά να αποκτήσει και ομαλή ροή η πληρωμή των παραγωγών για την ενέργεια που προσφέρουν στο δίκτυο.

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ γίνονται σήμερα με καθυστέρηση έως και οκτώ μηνών, ενώ η εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού τουλάχιστον δύο φορές έχει ενταχθεί ως προαπαιτούμενο σε Μνημόνια που υπεγράφησαν με τους θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v