Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το ΣΔΙΤ απορριμμάτων των Σερρών

Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση, ύψους 36 εκατ. ευρώ, για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων των Σερρών με την κοινοπραξία Intrakat - Archirodon - Envitec.

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το ΣΔΙΤ απορριμμάτων των Σερρών

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης, ύψους 36 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων των Σερρών, δυναμικότητας 63.000 τόνων ετησίως, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα των απορριμμάτων που θα υπογραφεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, έπειτα από αρκετά χρόνια προετοιμασίας αρχικά από τον ενιαίο φορέα διαχείρισης των δήμων του νομού Σερρών και στη συνέχεια από τον φορέα (ΦΟΣΔΑ) της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Intrakat - Archirodon - Envitec. Από τα 36 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για το έργο, τα 11 εκατ. θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 26 είναι τραπεζικός δανεισμός (μέσω της Εθνικής Τράπεζας) και ίδια κεφάλαια του αναδόχου. Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΣΔΙΤ απορριμμάτων υποστηρίζουν πως η υπογραφή του συγκεκριμένου έργου θα γίνει πιο σύντομα καθώς έχει τη συγκατάθεση όλων των δήμων της περιοχής, σε αντίθεση με το σίριαλ που εξελίσσεται επί χρόνια με το αντίστοιχο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν τον θετικό ρόλο του δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη, ο οποίος επί χρόνια στηρίζει την υλοποίηση του ΣΔΙΤ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στη γειτονική Δυτική Μακεδονία θα λειτουργήσει, πάντως, δοκιμαστικά, εντός των προσεχών εβδομάδων, και η πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v