Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 9,22% η προσωρινή εισφορά για τα μπλοκάκια

Εγκύκλιος μειώνει τις εισφορές για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι στα επίπεδα των μισθωτών αν ο εργοδότης αρνηθεί να καταβάλει το μερίδιο που του αναλογεί. Τι ισχύει για μισθωτούς που εκδίδουν και ΔΠΥ.

Στο 9,22% η προσωρινή εισφορά για τα μπλοκάκια

Εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζονται προσωρινά στο 9,22% οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι εκδίδει το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr. 

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος έκανε λόγο σε δηλώσεις του για μια μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει η εγκύκλιος αυτό θα ισχύει σε περιπτώσεις που ο εργοδότης αρνείται να αναλάβει το κόστος των εργοδοτικών εισφορών (16,95%) και μέχρι ο ΕΦΚΑ να λύσει την εργατική διαφορά.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:  

«Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων.

Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι»), προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα προβλέπει τα εξής:

1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος-εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους-εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».

 

* Δείτε όλη την εγκύκλιο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v