Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα NPLs «αφυπνίζουν» την ελληνική αγορά ακινήτων

Ποιοτικά γραφεία και καταστήματα, μαζί με ξενοδοχεία, στο στόχαστρο θεσμικών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Resolute Asset Management. Ερχεται πτώση για τις τιμές οικοπέδων και διαμερισμάτων.

Τα NPLs «αφυπνίζουν» την ελληνική αγορά ακινήτων

Αύξηση των συναλλαγών στην αγορά ποιοτικών ακινήτων (με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να επικεντρώνονται σε γραφεία πρώτης κατηγορίας, καταστήματα σε ελκυστικά σημεία καθώς και ξενοδοχεία), αύξηση ενοικίων σε ποιοτικά κτίρια γραφείων και καταστήματα, αλλά και αυξημένη κινητικότητα σε ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια, από επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) και distressed funds προβλέπονται για το 2017 στην ετήσια έκθεση της Resolute Asset Management.

H Resolute Asset Management δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο πτωτικά αναμένεται να κινηθούν για άλλη μια χρονιά οι τιμές των διαμερισμάτων, ενώ σημαντικότερη πίεση εκτιμάται πως θα ασκηθεί στα οικόπεδα, τόσο για οικιστικές όσο και εμπορικές χρήσεις, εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πτώση 10%-15% στα οικόπεδα για οικιστική χρήση, μεταξύ 10%-20% στα οικόπεδα για εμπορική χρήση, καθώς και πίεση μέχρι 10% στις τιμές των διαμερισμάτων, ακόμα και σε τουριστικούς προορισμούς.

Αύξηση μέχρι 5% προβλέπουν στη Resolute Asset Management στις τιμές των γραφείων πρώτης κατηγορίας καθώς και των καταστημάτων στις κύριες εμπορικές ζώνες.

Στην έκθεση αναφέρεται πως κρίσιμος παράγοντας είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς «μια διαφωνία μεταξύ των πιστωτών σε σχέση με την αξιοπιστία του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αντιστροφή του ΑΕΠ». Αρνητικά, επίσης, λειτουργεί η πίεση που δέχεται η ιδιωτική κατανάλωση εξαιτίας των νέων δημοσιονομικών μέτρων και των αλλαγών σε φορολογία και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τα σημαντικά ντιλ

Στις σημαντικότερες συναλλαγές στον τομέα των εμπορικών ακινήτων του 2016 περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την έκθεση, η είσοδος της Intercontinental ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο και οι δύο αγορές που πραγματοποίησε η συγκεκριμένη εταιρεία σε Κρήτη (5 εκατ. ευρώ) και Αθήνα (δύο όροφοι του Πύργου Αθηνών έναντι 1,6 εκατ. ευρώ), καθώς και η απόκτηση της Trastor ΑΕΕΑΠ από την επενδυτική εταιρεία Varde Partners. Η Trastor, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων.

Στις σημαντικές κινήσεις της περυσινής χρονιάς περιλαμβάνονται και οι αγορές περί τα 35 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Grivalia ΑΕΕΑΠ, η αγορά του Arcania Business Centre πάλι από την Grivalia έναντι 14,4 εκατ. ευρώ (με επιπλέον καταβολή 0,8 εκατ. ανάλογα με την πορεία των μισθωμάτων), η πώληση του ιστορικού κτιρίου του ΟΤΕ στη Σταδίου (σ.σ. κατά πληροφορίες στην οικογένεια Δουζόγλου από τη Βενεζουέλα), καθώς και η κοινοπραξία Demand με Grivalia, που απέκτησε την έκταση (τρία οικοδομικά τετράγωνα) του πρώην εργοστασίου Παπαστράτος στον Πειραιά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση στα τουριστικά ακίνητα, με πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών το 2017, και μέσω των σχεδίων που προωθούν οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινα» δανείων. Στις κινήσεις των επόμενων μηνών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πώληση του πρώην ξενοδοχείου Lydra στη Λεωφόρο Συγγρού, η μίσθωση (έπειτα από χρόνια απαξίωσης) του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια στην οδό Σταδίου.

Στις πρόσφατες συναλλαγές εντάσσονται η πώληση του ξενοδοχείου Amanthus Beach από τον κυπριακό όμιλο Λανίτη στη βρετανική London & Regional έναντι 30,5 εκατ. ευρώ, η αγορά του ξενοδοχείου Λητώ στη Μύκονο από την οικογένεια Δουζόγλου έναντι 16,9 εκατ. ευρώ μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τα σχέδια νέων επενδύσεων από τους ομίλους Σάνη και Ikos, μαζί με τις επενδυτικές εταιρείες Oaktree, Goldman Sachs και Hermes GPE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v