Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτικοποιήσεις: Σαφάρι για συμβούλους μέχρι τέλος Ιουνίου

Το μπαράζ προσκλήσεων για την αξιοποίηση της συμμετοχής σε ΔΕΚΟ και άλλες κρατικές επιχειρήσεις και τα μαθήματα από το παρελθόν. Τα παραδείγματα ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ και η αναμονή για τις κινήσεις του Υπερταμείου.

Ιδιωτικοποιήσεις: Σαφάρι για συμβούλους μέχρι τέλος Ιουνίου

Θέμα ημερών είναι οι προκηρύξεις του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πρόσληψη συμβούλων που θα αναλάβουν την "αξιοποίηση" του ποσοστού σε ΔΕΠΑ και, πιθανώς, σε ΔΕH, μετά τις σχετικές προσκλήσεις για ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσλαμβάνονται σύμβουλοι για αρκετές από τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και πάλι η αγορά δυσκολεύεται να κατανοήσει τη σπουδή του ΤΑΙΠΕΔ.

Οσοι θεωρούν πως οι πασχαλινές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμβούλους συνδέονται περισσότερο με μια τυπολατρική εφαρμογή του τρίτου μνημονίου (κάλυψης των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη αξιολόγηση) και λιγότερο με πραγματικό σχέδιο αξιοποίησης κρατικής περιουσίας επικεντρώνονται στην απουσία του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΛΣΥΠ ΑΕ) από τη διαδικασία.

Οπως εξηγούν, σε αρκετές περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕH, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει μόνο τμήμα της συμμετοχής του δημοσίου.

Αναρωτιούνται, συνεπώς, για ποιο λόγο βγαίνουν στον αέρα διαγωνισμοί που αφορούν την "αξιοποίηση" μόνο του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ και όχι της συνολικής συμμετοχής του δημοσίου, χωρίς να θεωρούν πως πρέπει αναγκαστικά να πωληθούν όλες οι κρατικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι ίδιοι προσθέτουν πως το ποσοστό του δημοσίου, ανεξάρτητα από το τι κατέχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταφερθεί στην ΕΛΣΥΠ ΑΕ. Γι' αυτό και δυσκολεύονται να εξηγήσουν γιατί στο Ταμείο δεν περίμεναν μέχρι να μεταβιβαστούν τα ποσοστά στο υπερταμείο ώστε να προωθήσουν ενιαίο σχέδιο για το σύνολο της συμμετοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΕΥΔΑΠ, όπου προσλαμβάνονται σύμβουλοι για δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 27,30%, το δημόσιο το 34,03%, ενώ το 9,99% ανήκει στο γνωστό μεγαλοεπενδυτή John Paulson. Υποτίθεται πως και το ποσοστό του δημοσίου θα μεταφερθεί στο υπερταμείο το οποίο θα ελέγχει συνολικά περί το 61,33% της ΕΥΔΑΠ.

Επιπλέον, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σύμφωνα με την οποία το δημόσιο πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή σε εταιρείες διαχείρισης υδάτων όπως η ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς για την πώληση ποιου ποσοστού προσλαμβάνεται σύμβουλος; Του 11,33%;

Το ίδιο ισχύει και για την ΕΥΑΘ στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74,017%. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να μεταβιβαστεί περί το 24%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη ΔΕH όπου η κυβέρνηση ήδη εδώ και μήνες μάχη με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε το 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ να μεταφερθεί στο υπερταμείο μαζί με το υπόλοιπο 34% που ελέγχει το δημόσιο. Ετσι θα υπάρχει ένα ενιαίο ποσοστό 51% που θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο καθώς τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως η επιχείρηση «δεν ιδιωτικοποιείται». Τα ίδια δήλωναν, βέβαια, και για τη ΔΕΠΑ καθώς και άλλες κρατικές εταιρείες διαχείρισης ενεργειακών υποδομών, αλλά βλέπουμε να δημοσιεύονται προκηρύξεις του ΤΑΙΠΕΔ για συμβούλους.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 35% ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια) και είναι γνωστή η ιστορία του πρώτου διαγωνισμού και των τακτικών επισκέψεων της ηγεσίας της ρωσικής Gazprom η οποία στην ουσία "εκδιώχθηκε" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αν η νέα προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ, αν ποτέ προχωρήσει, θα είναι εξίσου δύσκολη με την πρώτη, ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση θα είναι η "αξιοποίηση" του ποσοστού (34,5%) που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), μεγαλύτερος μέτοχος των οποίων είναι ο όμιλος Λάτση με 45,17%.

Οσοι, πάντως, θεωρούν τυπολατρικού τύπου τις προσλήψεις συμβούλων για τις ενεργειακές εταιρείες και τις επιχειρήσεις ύδρευσης υποστηρίζουν πως στο τέλος της ημέρας η τύχη των σχετικών διαγωνισμών θα είναι πολιτική απόφαση. Περιμένουν, μάλιστα, την ουσιαστική ενεργοποίηση του υπερταμείου προκειμένου να καταλάβουν πως ακριβώς θα "αξιοποιηθούν" τα ποσοστά του δημοσίου και σε άλλες εταιρείες, ειδικά όταν υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις περί μη πώλησης.

Σημειώνεται, πάντως, πως η θυγατρική του υπερταμείου στην οποία θα μεταφερθούν τα ποσοστά του δημοσίου σε κρατικές επιχειρήσεις, η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) δεν έχει μέχρι σήμερα ιδρυθεί. Επειδή λαμβάνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσεις για πρόσθετη μεταφορά συμμετοχών στην ΕΔΗΣ αρκετοί θεωρούν πως η σύστασή της είναι θέμα εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τα μέσα του καλοκαιριού, όπως είχε υποστηρίξει και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v