Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά το εμπορικό κέντρο της Artume στη Λ. Κηφισού

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ετσι καλύπτονται οι απαιτήσεις του ΣτΕ.

Προχωρά το εμπορικό κέντρο της Artume στη Λ. Κηφισού

Ενα βήμα πιο μπροστά προχωρά, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, η επένδυση της Artume ΑΕ, που ελέγχεται από το αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Blackrock, για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου "Academy Garden" στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την Τρίτη εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στη Λ. Κηφισού

Ετσι καλύπτονται, κατά το υπουργείο, οι απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους όρους δόμησης του εμπορικού κέντρου και λήγει ένα σήριαλ πολλών ετών για μια επένδυση, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εταιρεία αγγίζει τα 300.000.000 ευρώ.

Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ "η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)».

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας θα αναφέρονται, κατά την ίδια ανακοίνωση:

α) οι πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων, πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και

β) η δέσμευση της Artume Α.Ε. για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής του εμπορικού κέντρου Academy Gardens. Τελικά, όμως, ο άνθρωπος που προωθούσε το έργο, ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς (στέλεχος θυγατρικής του ΟΣΕ επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη) κατάφερε να πείσει την παρούσα κυβέρνηση. Λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Πάνος Σκουρλέτης είχε, επίσης, προχωρήσει σε ρύθμιση η οποία αποδείχθηκε ανεπαρκής. Γι' αυτό και ήρθε η νέα εισήγηση του κ. Σταθάκη.

Η Artume, όταν ήταν μέλος του αυστραλιανού επενδυτικού οχήματος MPGA που άνηκε στον όμιλο Macquarie Group, δαπάνησε 37.000.000 ευρώ το 2007 για την αγορά του ακινήτου της "Μουζάκης" και γειτονικού ακινήτου από την οικογένεια Λαναρά.

Από τότε προσπαθεί να λάβει τις απαραιτήτες άδειες για το εμπορικό κέντρο που θα γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η MPGA εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό Blackrock, χωρίς να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για το εμπορικό κέντρο, επιφάνειας 55.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Artume είχε βρεθεί στο επίκεντρο εξαιτίας των αποκαλύψεων στο πλαίσιο των Lux Leaks, από το δίκτυο δημοσιογράφων ICIJ. Για φορολογικούς λόγους, η εταιρεία εμφανίζονταν να λαμβάνει δάνεια από τη μητρική επιχείρηση που είχε έδρα το Λουξεμβούργο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v