Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτουν οι υπογραφές για τα πετρέλαια στη Δυτική Ελλάδα

Το ΥΠΕΝ αναμένεται στις 25 Μαΐου να υπογράψει με ΕΛ.ΠΕ και Energean τις συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε «ΒΔ Πελοπόννησο», «Άρτα - Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία» αντίστοιχα.

Πέφτουν οι υπογραφές για τα πετρέλαια στη Δυτική Ελλάδα

Για τις 25 Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα τρία χερσαία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας.

Έτσι, με επίσημο τρόπο, περνούν στα «Ελληνικά Πετρέλαια» οι περιοχές της «Βορειοδυτικής Πελοποννήσου» και της «Άρτας – Πρέβεζας», ενώ στην Energean Oil & Gas η «Αιτωλοακαρνανία». Η τελευταία, ως γνωστόν, έχει συστήσει κοινοπραξία με την ισπανική πολυεθνική Repsol για τις έρευνες στην «Αιτωλοακαρνανία» και τα «Ιωάννινα». Η Repsol κατέχει το 60%.

Μετά από 2,5 χρόνια σχεδόν κλείνει η υπόθεση της παραχώρησης των τριών χερσαίων περιοχών και απομένει πια η κύρωσή των συμβάσεων από τη Βουλή. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το Νοέμβριο του 2014, όταν η ιταλική ENEL είχε ζητήσει την άδεια για έρευνες. Ωστόσο, τελικά δεν προσήλθε στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται δε, ότι τα ΕΛ.ΠΕ με την Energean Oil & Gas βρίσκονται σε δικαστική αντιπαράθεση για το οικόπεδο «Άρτα – Πρέβεζα», με την πρώτη να έχει μεν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, η δεύτερη δε, να έχει προσφύγει στην ολομέλεια του ΣτΕ αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης γύρω στον Οκτώβριο.

Όπως και να χει μία σημαντική εκκρεμότητα κλείνει στο κεφάλαιο των υδρογονανθράκων στη χώρα μας και οι εταιρίες αναμένουν το επόμενο σινιάλο για να ξεκινήσουν τις έρευνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v