Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα

(upd) «Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ' όσα αναμέναμε», δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Euro2day.gr. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης» συμπληρώνει, στη σκιά των δηλώσεων του Μ. Βέμπερ.

Γιούνκερ: Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα

Read the full statement in English at the end of the page

Την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξέφρασε πριν από λίγο αποκλειστικά στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας τηλεφωνικά και ερωτηθείς για τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ, στις οποίες ενεπλάκη και το όνομα του προέδρου της Κομισιόν, ήθελε να ξεκαθαρίσει τη θέση του λέγοντας τα εξής: «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα αναμέναμε. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο για την προσωπική μου σχέση με τον κο Τσίπρα, υπάρχει "άνεση", εκτίμηση και εμπιστοσύνη».

Νωρίτερα ο Μ. Βέμπερ, στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε δηλώσει πως «χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα κάνει καλή δουλειά για τη χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Για αυτό, θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν και ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον».

Πηγές μάλιστα από το περιβάλλον του Ζ. Κλ. Γιούνκερ σημείωναν ότι ουδέποτε είπε ο τελευταίος να μεταφέρει ο Μ. Βέμπερ μήνυμα στην Ελλάδα.

Εκπληξη προκάλεσε στο περιβάλλον Γιούνκερ η απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους των Βρυξελλών ότι ο ίδιος εκφράστηκε θετικά για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας απλά και μόνο επειδή «είναι ο θεσμικό του ρόλος».

«Οι δηλώσεις Βέμπερ που αναπαρήχθεισαν από μερίδα του ελληνικού τύπου θεωρούνται από το περιβάλλον του κου Γιούνκερ απλά ως προσπάθεια κάλυψης του κου Βέμπερ». Η απόπειρα δε να υποβαθμιστεί η δήλωση Γιούνκερ και ο ρόλος του θεωρείται από τις Βρυξέλλες τουλάχιστον «αστείος». Οι ίδιες πηγές θεωρούν δεδομένη την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια που έχει ο επικεφαλής της Κομισιόν στον Αλέξη Τσίπρα.

Αλλωστε σε ότι αφορά τη «δικαιολογία» ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις και πρέπει να λέει καλά λόγια γι’ αυτές υπενθυμίζουν ότι ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι του 2015 είχε εκφραστεί με αρνητικά σχόλια για τον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι δεν τον εμπιστεύεται. «Οσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο ξέρουν ότι δεν κρύβει τα λόγια του και ότι αυτό που θέλει το λέει».

Για τους καλά γνωρίζοντες ο κος Γιούνκερ έχει εκφράσει στο στενό του κύκλο την άποψή του τόσο για τον κο Τσίπρα, όσο και για τον κο Μητσότακη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μ. Βέμπερ:

Το πρώτο μου μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο κ. Μητσοτάκη είναι ότι αποτελούν έναν ισχυρό παίκτη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Κάνουν, μαζί μας, πολλή δουλειά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό την ηγεσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτική πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το δεύτερο μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι πεπεισμένος 100% ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Και πρέπει να μείνει ως ισχυρός παίκτης στην Ευρωζώνη. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι -και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό- είναι 100% ένα πρόγραμμα του κ. Τσίπρα. Οι πρόσθετες περικοπές στην Ελλάδα έγιναν αναγκαίες, επειδή έγιναν λάθη από την κυβέρνηση, κατά τον πρώτο χρόνο που βρέθηκε στην εξουσία. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε ένα αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης εντός της Ευρωζώνης και δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Είναι σημαντικό να το επισημάνουμε αυτό. Αλλά αυτό είναι ιστορία. Τώρα χρειαζόμαστε ένα μέλλον.

Και για εμάς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επειδή αυτό θα είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα μέτωπα. Στο προσφυγικό αλλά και στην ανάπτυξη. Για το μέλλον της Ευρωζώνης, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη των άλλων χωρών. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εγγυηθεί η Νέα Δημοκρατία.

Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Και δεσμεύομαι, και πάλι, ότι εμείς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε. Ειδικά όσον αφορά σε ευρωπαϊκά κονδύλια και σε νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα. Κεφάλαια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στη χώρα.

Για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα κάνει καλή δουλειά για τη χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Για αυτό θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν και ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον».

 

European Commission president Jean Claude Juncker’s statement to Euro2day.gr:

«I have full confidence in Alexis Tsipras as prime minister of Greece. Greece has performed more than expected and I recognize the huge efforts made by the Greek government. My relationship with Alexis Tsipras is comfortable and trustworthy».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v