Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερίδιο από την αγορά εκτιμήσεων ακινήτων θέλει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Επίθεση κατά του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό με αφορμή τους εκτιμητές ακινήτων. Υποστήριξε πως για 400.000 υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού υπάρχουν μόλις 600 πιστοποιημένοι εκτιμητές.

Μερίδιο από την αγορά εκτιμήσεων ακινήτων θέλει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

«Το Υπουργείο Οικονομίας δείχνει μία επίμονη στάση να αφήσει το ΤΕΕ έξω από τη διαδικασία των εκτιμητών ακινήτων» υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρός του Γιώργος Στασινός ο οποίος πρόσθεσε πως «για 300.000 έως 400.000 υποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξακολουθούν να υπάρχουν λιγότεροι από 600 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων». Κατά τον κ. Στασινό, «το ΤΕΕ έχει κάνει εδώ και 1,5 χρόνο, σημαντική προσπάθεια και αίτηση διαπίστευσης του ΤΕΕ, για να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων. Και η Πολιτεία το αρνείται».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, σε ημερίδα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, πρόσθεσε πως «η εκτίμηση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμείνει ένα κλειστό επάγγελμα». Ο ίδιος τόνισε πως «στη χώρα, που συζητάμε συνέχεια κατ΄ απαίτηση των δανειστών για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ειδικά για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, που περιλαμβάνει 110.000 επιστήμονες χωρίς δουλειά και συζητάμε αν είναι ανοιχτό ή όχι, έχουμε ταυτοχρόνως λιγότερους από 600 πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων».

Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου Οικονομίας ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισε ότι το θέμα της διαπίστευσης του ΤΕΕ ώστε να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει άμεσα να λυθεί. Ο Γ. Στασινός, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε το ΤΕΕ να το δει καλοπροαίρετα αλλά έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας ότι: «Ελπίζω τις επόμενες μια, δυο, τρεις εβδομάδες, το θέμα να λυθεί, αλλιώς θα σηκώσουμε τους τόνους. Διότι δεν μπορεί να παραμένει κλειστό επάγγελμα η εκτίμηση του ακινήτου».

Η ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών-αναδιάρθρωση και εξυγίανση επιχειρήσεων στο δρόμο της ανάπτυξης» έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, με τη συμμετοχή ειδικών και πλήθους κόσμου, οι οποίοι παρακολουθήσαν την εκδήλωση με την παρουσία τους είτε ζωντανής μετάδοσης, μέσω διαδικτύου. Από την πλευρά των κυβερνητικών αρμοδίων ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μίλησε για «σημαντικό ρόλο των μηχανικών στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου» και παρουσίασε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Εκ μέρους του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη μίλησε η Κερασίνα Ραυτοπούλου, πρώην εκπρόσωπος του δημοσίου στο ΤΧΣ, συνεργάτης της Αντιπροεδρίας, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το πλέγμα δράσεων, που όπως είπε έχει θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή για να επιλυθεί τον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν υπέρ οκταπλασσιαστεί και ανέρχονται πλέον άνω των 100 δις ευρώ. Η ίδια σημείωσε ότι η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ανοίγει παράλληλα μεγάλο πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «ανοίγονται δουλείες για τις εκτιμήσεις ακινήτων και εξ αντικειμένου ανοίγονται δουλείες και για τους μηχανικούς». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο