Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΑΑΔΕ άνοιξε το πουγκί και επιστρέφει φόρους

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια να μειωθεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων και να εκταμιευτεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ από την ΑΑΔΕ. Πληρωμές 1,6 δισ. ευρώ σε έναν μόλις μήνα από την Αρχή, που προχώρησε σε επιστροφές φόρου πολλαπλάσιες της στοχοθεσίας.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε το πουγκί και επιστρέφει φόρους

Τέρμα τα γκάζια στις επιστροφές φόρων πάτησε τον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διευκολύνοντας καταλυτικά τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να επιταχύνει τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ και παράλληλα δίνοντας ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επιστροφές φόρων 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές οι οποίες διαμορφώνονταν την 1η Σεπτέμβρη σε 2,5 δισ. ευρώ να μειωθούν στο μισό και συγκεκριμένα σε 1,250 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά την γκρίνια η οποία υπήρξε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στο τελευταίο EwG εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, πλην των επιστροφών φόρου.

Η ΑΑΔΕ φαίνεται να έχει κάνει τη δουλειά της. Στον αρχικό στόχο καθαρής μείωσης του στοκ των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, το μερίδιο που αντιστοιχούσε σε πληρωμές από τη φορολογική διοίκηση ήταν 360 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις της ΑΑΔΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου αποτυπώνουν υπερκάλυψη του στόχου με πληρωμές 675 εκατ. ευρώ. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ζητήσει από όλες τις Εφορίες αναλυτική καταγραφή των ΑΦΜ που δικαιούνται επιστροφής φόρου με στοιχεία τα οποία αφορούν το υπόλοιπο της ληξιπρόθεσμης οφειλής, τον χρόνο εκκαθάρισης και τον λόγο για τον οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η επιστροφή.

Ο Γ. Πιτσιλής φέρεται να επιθυμεί τη συνέχιση αυτού του ρυθμού επιστροφών φόρου στους δικαιούχους.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v