Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείδωσε» η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

Με υπερπροσπάθεια φορέων καλύφθηκε ο στόχος για τις πληρωμές, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση που εκκρεμεί. Συνεδριάζει το Δ.Σ. του ESM για την τυπική επικύρωση. Συμφωνούν οι δανειστές ότι φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση στο πλεόνασμα.

«Κλείδωσε» η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

Ο δρόμος για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη ανοίγει μετά την αξιολόγηση των ελληνικών στοιχείων για πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δανειστών και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, και θα εξεταστεί την Πέμπτη στο EwG και στον ESM.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μετά το τέλος της συνάντησης, σημείωσε ότι το θέμα «έχει τελειώσει, διαπιστώνεται ότι υπάρχει καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου κατά 1,5 δισ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου, ή 1,25 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου», με μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε, πολλών φορέων, αναφέροντας συγκεκριμένα την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ.

Οσον αφορά στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2017, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι δανειστές συμφωνούν πως φέτος το πλεόνασμα θα κλείσει πάνω από τον στόχο. Η πρόβλεψή μας, είπε, αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,2% του ΑΕΠ, με την υπέρβαση να ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα της διανομής κοινωνικού μερίσματος, πάντως, δεν συζητήθηκε σήμερα.

Για το 2018 έγινε «μια πρώτη συζήτηση σε καλό κλίμα», η οποία αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ίδια πηγή ανέφερε ότι αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα αποτελεί μέρος της δόσης που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μαζί με την παροχή ρευστότητας για τη δημιουργία «μαξιλαριού».

Tην Πέμπτη κρίνεται από τον ESM η υποδόση των €0,8 δισ.

«Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει στις 26 Οκτωβρίου την αξιολόγηση των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

Όπως αναφέρεται, μια θετική αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο στο Συμβούλιο να εξετάσει την εκταμίευση των υπόλοιπων 0,8 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ESM υπενθυμίζει στην ανακοίνωση ότι στις 7 Ιουλίου το Συμβούλιο ενέκρινε την τρίτη δόση βοήθειας προς την Ελλάδα, που ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ, και την εκταμίευση 7,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v