Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρατείνονται οι έλεγχοι του SSM στα «κόκκινα» δάνεια

Ως τον Μάρτιο θα διαρκέσει η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (TAR). Ξεπεράστηκαν τα χρονοδιαγράμματα σε Εθνική και Alpha, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι έλεγχοι σε Πειραιώς - Eurobank. Κρίσιμα στοιχεία για το stress test θα δώσουν οι έλεγχοι.

Παρατείνονται οι έλεγχοι του SSM στα «κόκκινα» δάνεια

Άτυπη παράταση λαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review - TAR), την οποία διενεργεί στις εγχώριες συστημικές τράπεζες εδώ και μερικούς μήνες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν, τυπικά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στην πράξη όμως άρχισαν εντατικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η ανασκόπηση θα ολοκληρωνόταν για τις Alpha και Εθνική στις 15 Οκτωβρίου, η διάρκειΆ της παρατάθηκε ως τις 15 Νοεμβρίου και οδεύει προς νέα παράταση.

Αντίστοιχα, καθυστερεί η έναρξη της ίδιας διαδικασίας στις Eurobank και Πειραιώς, που κατατάχθηκαν στο δεύτερο κύμα του ελέγχου. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, ότι η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο.

Η ίδια αίσθηση επικρατεί και στα επιτελεία των υπόλοιπων τραπεζών, που βλέπουν τα κλιμάκια του SSM να ζητούν διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων για σειρά φακέλων. «Οι έλεγχοι, είτε θα παραταθούν σε Εθνική και Alpha, είτε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για εκτίμηση που εδράζεται στην έως τώρα πορεία της ανασκόπησης. Επίσημη ενημέρωση από τον SSM δεν έχει διενεργηθεί.

Οι έλεγχοι εστιάζονται σε δύο «δεξαμενές» δανείων. Σε όσα μετά από ρύθμιση έχουν καταστεί εξυπηρετούμενα και όσα παραμένουν «κόκκινα». Ο SSM ελέγχει δειγματοληπτικά περίπου 280 με 300 φακέλους ανά κατηγορία στις Εθνική και Alpha Bank.

Για δάνεια που κατόπιν ρύθμισης επαναταξινομήθηκαν στα ενήμερα εξετάζεται η στρατηγική που ακολούθησε η τράπεζα και η «φόρμουλα» της ρύθμισης, σε συνδυασμό με τις ταμειακές ροές του δανειολήπτη.

Σε όσα παραμένουν μη εξυπηρετούμενα, ο έλεγχος εστιάζεται στις προβλέψεις απομείωσης. Εξετάζονται οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε η τράπεζα, σε συσχέτιση με τις ταμειακές ροές του δανειολήπτη και τις ιστορικές επιδόσεις της υποκατηγορίας, στην οποία ανήκει το δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, μεγάλες εταιρικές χορηγήσεις, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.).

Τα στοιχεία που θα αντληθούν από την ανασκόπηση θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες στον επόπτη για το πώς θα δομηθεί και πού θα επικεντρωθεί η επικείμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει, μόνο για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, από την τρίτη εβδομάδα του προσεχούς Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v