Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγνιτικές μονάδες: Ποιοι εγχώριοι παίκτες κοιτούν το market test

Τους όρους του διαγωνισμού αναμένουν οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Elpedison. Σίγουρη θεωρείται η διεκδίκηση μονάδων από το σχήμα «Κοπελούζου - Shenhua».

Λιγνιτικές μονάδες: Ποιοι εγχώριοι παίκτες κοιτούν το market test

Στάση αναμονής τηρούν οι μεγάλοι Ελληνες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τους ξένους εταίρους τους, για τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά... τους, οι όμιλοι Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Elpedison σημειώνουν μέσω στελεχών τους ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναμένοντας τους όρους του διαγωνισμού, ενώ σπεύδουν να συμπληρώσουν πως και να συμμετάσχουν στο market test, δεν σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν και τις μονάδες.

Πιο ξεκάθαρη στάση φέρεται να έχει ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος, με την πρόσφατη συνεργασία που έκανε με την κινεζική Shenhua, φέρεται αποφασισμένος να κατέβει και στον διαγωνισμό, όταν αυτός ξεκινήσει, δηλαδή τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, η Μυτιληναίος φάνηκε με την πρόσφατη δήλωση του προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι περιμένει να δει τις προϋποθέσεις: «Θα ήθελα να δω τους όρους (της πώλησης), την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζόμενους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης. Δεν θα βιαζόμουν καθόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες θέλουν επίσης τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ΗΡΩΝ και τη συμμαχία των ENGIE και Qatar Petroleum να αναμένουν πρώτα το market test.

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, για το πώς βλέπει ο όμιλος τη θέση του στις νέες εξελίξεις: «Και να συμμετάσχει μία εταιρία σε αυτή την πρώτη φάση του market test, δεν σημαίνει ότι θα κατέβει στον διαγωνισμό ή και το αντίστροφο». Και οι ίδιοι προσθέτουν αναφορικά με τον διαγωνισμό: «Ο όμιλος, αν ασχοληθεί, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν μια σειρά πραγμάτων: Όπως αν θα είναι ένας διαγωνισμός και με τις τέσσερις μονάδες ή αν θα είναι τέσσερις ξεχωριστοί ή ανά ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός). Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει ή όχι κατώτατη τιμή προσφοράς, ποια είναι η διάρκεια ζωής των μονάδων και των κοιτασμάτων τους κ.λπ.».

Στον χώρο της Elpedison, το μήνυμα που έστειλε πρόσφατα ο ένας εκ των τριών εταίρων, η Edison, δεν άφηνε παρερμηνείες: «Χωρίς υδροηλεκτρικούς σταθμούς είναι ασύμφορο να μπει κάποιος επενδυτής στη λιγνιτική παραγωγή». Ωστόστο, στελέχη του ομίλου που συνέστησαν οι Edison - ΕΛ.ΠΕ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ως θεσμικοί παίκτες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού να συμμετάσχουν στο market test.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία που πρόκειται να κινήσει εντός των επόμενων ημερών η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά ουσιαστικά στην έναρξη μιας δημόσιας διαβούλευσης επί των όρων που θα ανακοινώσει για τον επικείμενο διαγωνισμό. Οι επενδυτές και άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ώστε να μορφοποιηθούν οι τελικοί όροι.

Μόνος σίγουρος για τη συμμετοχή εμφανίζεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η κοινοπραξία των ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής εταιρία Shenhua. Ο τελευταίος ενεργειακός κολοσσός έχει και τη δυνατότητα χρηματοδότησης για τη διεκδίκηση λιγνιτικών μονάδων, αν και πληροφορίες ήθελαν τις δύο εταιρίες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Οι τελευταίες μένουν στη ΔEH, η οποία μπορεί να αναζητήσει ελεύθερα επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v