Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα επιβληθεί η εισφορά 26,95% στους τίτλους κτήσης

Η διάταξη ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τροπολογία. Πώς θα κρατείται η εισφορά. Τι προβλέπεται για τον φόρο. Γιατί θα πρέπει να υπογράφεται σύμβαση. Πότε θα πιστωθούν οι εισφορές επικούρησης ή και εφάπαξ. Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς.

Πώς θα επιβληθεί η εισφορά 26,95% στους τίτλους κτήσης

Να «κλείσει» ένα ένα τα θέματα που εντός του 2017 προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παράλληλα με τη θωράκιση του ΕΦΚΑ, ώστε κατά το 2018 να είναι «καθαρός» από βάρη και παραφωνίες του χρόνου που φεύγει.

Στην πρώτη γραμμή, βρίσκεται η νομοθετική διάταξη για τους τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει ήδη καταρτιστεί και ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ακόμη και φοιτητές που θα λάβουν εντός του 2018 αμοιβή μέσω απόδειξης δαπάνης (τίτλος κτήσης) θα καταβάλλουν εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Η διάταξη είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και με τη μορφή τροπολογίας, προς ψήφιση στη Βουλή, πριν από την έναρξη του νέου έτους καθώς είναι πλέον συχνή η χρήση των τίτλων κτήσης, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να υποκαταστήσουν τα δελτία παροχής που έκλεισαν λόγω της υποχρέωσης καταβολής εισφορών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, εισφορές θα πληρώνονται και για τους τίτλους κτήσης, θα παρακρατούνται στην πηγή, θα αφαιρούνται δηλαδή από την αμοιβή του προσώπου που λαμβάνει τον τίτλο κτήσης και θα καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο-εργοδότη.

Μάλιστα, αρχικά θα αφαιρείται ο φόρος της τάξεως του 20% και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η εισφορά. Για όλους θα προβλέπεται η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης. Ειδικά για όσους δεν έχουν άλλη ασφάλιση, ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως τους άνεργους, η σύμβαση θα είναι το βασικό εργαλείο για τον ορθό προσδιορισμό του ασφαλιστικού χρόνου, στον οποίο θα αντιστοιχεί κάθε φορά η αμοιβή με τίτλο κτήσης.

Ο χρόνος αυτός θα λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. Στην πράξη, το ποσό θα διαιρείται κάθε φορά με τον κατώτατο μισθό, προκειμένου να προσδιοριστούν οι μήνες ασφάλισης. Όσο για τους συνταξιούχους, για τον ασφαλιστικό χρόνο στον οποίο θα αντιστοιχεί η απόδειξη δαπάνης θα προβλέπεται μείωση της σύνταξης κατά 60%.

Για τους πρώτους μήνες του 2018, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, παραπέμπεται σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η έναρξη παρακράτησης εισφορών επικούρησης και εφάπαξ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Βάσει του σχεδιασμού, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) στους περίπου 200.000 μη μισθωτούς που έχουν υποχρέωση ασφάλισης γι’αυτούς τους κλάδους θα γίνει τον Φεβρουάριο με τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου 2018. Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι θα κληθούν για έναν ολόκληρο χρόνο να πληρώνουν διπλές εισφορές, τόσο για το 2017 όσο και για το νέο έτος.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, η είσπραξη των αναδρομικών για το 12μηνο του 2017 να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, με τις εισφορές Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, στις προθέσεις του υπουργείου είναι ο καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ να ξεκινήσει αφού έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών, με βάση τα εισοδήματα του 2016. Και αυτό γιατί όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το 2015 στην εφορία και έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ από αυτές που πράγματι τους αναλογούσαν, θα έχουν «πιστωτικό υπόλοιπο». Αν λοιπόν είναι ταυτόχρονα υπόχρεοι για επικούρηση ή/και εφάπαξ, οι καθυστερούμενες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ του 2017 μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από αυτό το υπόλοιπο. Βασική προϋπόθεση βέβαια, είναι να μην έχουν άλλες οφειλές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές από τον ΕΦΚΑ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα είναι πολλές, καθώς δεν ήταν λίγοι οι μη μισθωτοί, που γνωρίζοντας εξαρχής ότι οι τελικές εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε το 2016, έκαναν χρήση της δυνατότητας για μερική καταβολή εισφορών. Δυνατότητα, την οποία δίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέποντας το ενδεχόμενο καταβολής μέρους των οφειλόμενων εισφορών, με στόχο την αύξηση των ταμειακών εισροών του ΕΦΚΑ.

Ρούλα Σαλούρου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v