Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε «κοινωνικές επιχειρήσεις» που… πήγαν τελικό

Η ακτινογραφία των καινοτόμων ελληνικών startups που ξεχώρισαν για την κοινωνική επιχειρηματικότητά τους και τώρα διεκδικούν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Chivas Venture. Ποιες καινοτομίες ενσωματώνουν.

Πέντε «κοινωνικές επιχειρήσεις» που… πήγαν τελικό

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture έφτασε στην τελική ευθεία, καθώς κατοχυρώθηκαν οι πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο που ξεχώρισαν μεταξύ δεκάδων αιτήσεων που υποβλήθηκαν, και θα συμμετάσχουν στον ελληνικό τελικό, για την ανάδειξη του μεγάλου Έλληνα νικητή, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό, διεκδικώντας μέρος της χρηματοδότησης $1 εκατ. για την επιχείρησή του.

Σήμερα, το Euro2day.gr προχωρά στην παρουσίαση των πέντε υποψήφιων νεοφυών εταιρειών, εστιάζοντας στο έργο τους, στα προϊόντα και στους στόχους τους.

Η τεχνολογία στο χωράφι

φωτ. ο CEO της εταιρείας Γιώργος Βαρβαρέλης

H Agile Agriculture Technologies είναι μια ομάδα πέντε αγροτών και ταυτόχρονα μηχανικών, οι οποίοι σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα προϊόν για αγρότες, οι οποίοι θέλουν να εφαρμόζουν την «ιδανική» ποσότητα λιπάσματος και φυτοφαρμάκων, σε πραγματικό χρόνο, σε κάθε μήκος και πλάτος του αγρού τους και τελικά να απολαμβάνουν 15% μεγαλύτερο εισόδημα ετησίως, από ό,τι έχουν σήμερα.

Η λύση αυτή έχει κατατεθεί για έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και είναι μία συσκευή η οποία εγκαθίσταται εύκολα, σε κάθε τρακτέρ, από τον ίδιο τον αγρότη και βασίζεται σε τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και όρασης για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων, σε ζωντανό χρόνο, κατά τη διάρκεια της κίνησης του τρακτέρ. Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα, το σύστημα «ελέγχει» τις ποσότητες φυτοφαρμάκου και λιπάσματος, ώστε να επιτευχθεί η τέλεια αναλογία, για την καλύτερη δυνατή παραγωγή.

Τέλος, τα δεδομένα αυτά «ανεβαίνουν στο σύννεφο» (cloud), όπου επιτελείται η επεξεργασία τους, ώστε να δοθούν πίσω στον αγρότη υπό τη μορφή απλών διαγραμμάτων και χαρτών, ώστε ο τελευταίος να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα για τον αγρό του.

Ηλεκτρικά ποδήλατα απ’ τη Θεσσαλονίκη

Η Elektronio είναι μία startup λύσεων βιώσιμης μετακίνησης, η οποία ξεκίνησε το επιχειρηματικό της ταξίδι τον Μάιο του 2015, στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιάζει και κατασκευάζει οχήματα προσωπικής μετακίνησης βασισμένα στο ηλεκτρικό ποδήλατο, τα οποία διαθέτουν μία επαναστατική γεωμετρία.

Πρώτη πρόταση της εταιρίας είναι το ηλεκτρικό τρίτροχο ποδήλατο “Play”. Αυτό το ποδήλατο, χάρη στον σχεδιασμό του, διαθέτει ένα καινοτόμο μπροστινό tilt and flex σύστημα, που βοηθά τους χρήστες του να κινούνται με ασφάλεια, ευελιξία και σταθερότητα. Επίσης, έχει μία ιδιαιτέρως άνετη θέση οδήγησης και προσαρμόσιμους αποθηκευτικούς χώρους, στοιχεία που το κάνουν να λειτουργεί και ως μία μίνι cargo λύση μεταφοράς.

Με μότο της «reimagine your vehicle» (ξαναφαντάσου το όχημά σου), η εταιρία ανιχνεύει το προφίλ του εκάστοτε χρήστη, εντοπίζει τις ανάγκες, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του και δημιουργεί εξατομικεύμενα ποδήλατα ακολουθώντας μία χειροποίητη διαδικασία παραγωγής στο Elektronio Lab & Showroom.

Χρήστες μπορεί να είναι όσοι αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση μετακίνησης στην πόλη αλλά παράλληλα και εταιρίες, οργανισμοί, εργοστάσια που επιζητούν έναν «πιο πράσινο» τρόπο μεταφοράς και διανομής μικρού φορτίου.

Επίσης, με κάποιες διαφοροποιήσεις, το Elektronio “Play” αποτελεί και ένα όχημα μετακίνησης για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εταιρία δημιουργεί προσωποποιημένα ποδήλατα με συγκεκριμένες προσθήκες ασφαλείας, προκειμένου ο χρήστης να κινηθεί αυτόνομα με ασφάλεια.

Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της, η Elektronio έχει αποσπάσει ποικίλους επαίνους και βραβεία, τόσο για την επιχειρηματική της ιδέα, όσο και ως μία εταιρία που συμβάλλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Επόμενο βήμα είναι να παρουσιάσει στο προσεχές διάστημα την upgraded έκδοση του “Play”, που θα είναι και κλειστή και θα επιτρέψει τη χρήση του όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Για τη στήριξη των γυναικών

 

Το MuseSandals.com είναι μια κοινωνική επιχείρηση χειροποίητων σανδαλιών που προσφέρει εργασία σε γυναίκες στην Ελλάδα.

Δημιουργήθηκε το 2016 από την Ελπίδα Κόκκοτα (φωτ.), ώστε να ενισχύσει τη δέσμευσή της στο Ίδρυμα Κλίντον να υποστηρίξει πέντε χιλιάδες γυναίκες μέχρι το 2020. Η Ελπίδα έχει βοηθήσει 1.787 γυναίκες μέσω του MeXOXO.org και βραβεύτηκε από την GIWA για το κοινωνικό της έργο στην Ελλάδα, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και στο Νεπάλ.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το The Coca-Cola Foundation. COO του Muse είναι η Πένυ Σκαρπέτα, που έχει εμπειρία 25 ετών στο παγκόσμιο εμπόριο παπουτσιού και έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες στην Ευρώπη, στην Κίνα και στο Ισραήλ.

Το MuseSandals.com εξάγει περισσότερα από 5.000 ζευγάρια σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως το TJMaxx, το Marshals και το Winners του Καναδά, σε online stores στη Βρετανία καθώς και σε boutiques ανά τον κόσμο και την Ελλάδα. Μέσω της δραστηριότητάς του το Muse Sandals προσφέρει ώρες εργασίας σε γυναίκες, υποστηρίζει την εκπαίδευση 40 ορφανών παιδιών στην Πάτρα και τροφοδοτεί 1.500 παιδιά στο Μεξικό.

Λογισμικό με κοινωνικό προσανατολισμό

Η Nable Solutions είναι μια startup εξειδικευμένη στην ανάπτυξη λογισμικού με κοινωνικό προσανατολισμό.
«Όραμά μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Ιδιαίτερα στοχεύουμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Με βάση αυτή την κατεύθυνση αναπτύξαμε την υπηρεσία Assistant, η οποία προσφέρει στα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα τη δυνατότητα πρόσβασή τους σε καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες, συνδέοντάς τους απευθείας με οργανισμούς και εταιρείες για να ζητήσουν βοήθεια σε πραγματικό χρόνο. Στόχος μας μέσω της Assistant είναι να παρέχουμε σε αυτά τα άτομα μια ολοκληρωμένη βοήθεια «εν κινήσει», απομακρύνοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και να διασφαλίσουμε ότι απολαμβάνουν τα ίδια πρότυπα ισότητας και αξιοπρέπειας όπως όλοι» αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας.

Με την Assistant, οι οργανισμοί και οι εταιρείες γίνονται πιο προσβάσιμοι και προωθούν την κοινωνική τους ευθύνη. Παράλληλα η Assistant βοηθάει το εργατικό δυναμικό τους να εργάζεται πιο «έξυπνα» βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητά τους. Επίσης, μπορούν να καθοριστούν δείκτες αποδοτικότητας KPIs, καθώς και αναφορές (reports) για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η υπηρεσία Assistant έχει διακριθεί στον διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας και νέας επιχειρηματικότητας “The Digital Gate” (2015) και το Νοέμβριο του 2016 η ομάδα της Nable Solutions ολοκλήρωσε με επιτυχία το Proof of Concept στο περιβάλλον του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Τα πανεπιστημιακά… «Παιδιά από την Πάτρα»

 

Η ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, εταιρία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών, ξεκίνησε την πορεία της το 2012. Σκοπός της εταιρίας είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η προώθηση μηχανολογικών εφαρμογών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία.

Κύριο προϊόν της ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, είναι το SEATRAC, η μη μόνιμη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία.

Με το SEATRAC δίνεται για πρώτη φορά λύση στο πρόβλημα των ατόμων με κινητικά προβλήματα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Αποτελεί τη μοναδική συσκευή παγκοσμίως που επιτρέπει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και γενικότερα εμποδιζόμενα άτομα όπως ηλικιωμένους ή εγκυμονούσες να μπαίνουν αυτόνομα και με ασφάλεια στη θάλασσα.

Η καινοτομία και μοναδικότητα του προϊόντος αυτού έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε Ελλάδα, Ευρώπη και Η.Π.Α.

Το SEATRAC έχει προσφέρει τη δυνατότητα σε μια αποκλεισμένη κοινωνική ομάδα να απολαύσει την παραλία ισότιμα, αποτελεί κίνητρο στα άτομα με κινητικά προβλήματα να βγουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν.

Το 2017 εγκαταστάθηκαν 61 SEATRAC σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, 13% περισσότερες από το 2016. Συνολικά είχαμε 45% περισσότερες χρήσεις. Στη Γλυφάδα Αττικής έγιναν πάνω από 2.200 χρήσεις την καλοκαιρινή περίοδο. Το SEATRAC έχει αρχίσει να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία τα καλοκαίρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v