Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαγγελόπουλος: Το σκάνδαλο Novartis μεγαλύτερο από συστάσεως κράτους

«Η ηθική απαξία αλλά και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε σε βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια, δηλώνει ο Σταύρος Κοντονής. Απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον Πρόεδρο της Novartis. «Οσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλύτερα να μην μιλούν γιατί εκτίθενται», υποστηρίζει ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης. Τι απαντά η ΝΔ.

Παπαγγελόπουλος: Το σκάνδαλο Novartis μεγαλύτερο από συστάσεως κράτους

Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει σε δήλωση ότι σκάνδαλο Novartis θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Siemens, δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Θεωρώ ότι η πρώτη αυτή εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο Υπ. Δικαιοσύνης την δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα και η οποία αύριο κι’ όλας με εντολή του πρωθυπουργού θα διαβιβαστεί στη Βουλή. Θέλω να τονίσω ότι το σκάνδαλο με το φάρμακο ιδίως σε ότι αφορά την ηθική απαξία την οποία φέρει είναι τεράστιο καθώς σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που καθίστατο δύσκολο για τον έλληνα πολίτη να βρίσκεται τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του υπήρξαν φαρμακευτικές εταιρείες που με παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών της δημόσιας υγείας εκεί που δεν έπρεπε».

«Γι’ αυτό τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της αντίστοιχης της ΕΕ», τόνισε.

«Η ηθική απαξία αλλά και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε σε βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια τα οποία η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. «Αύριο θα είναι η δικογραφία στον Πρόεδρο της Βουλής. Θα ενημερωθούν τα κόμματα και με βάση τη μελέτη του ογκώδους φακέλου θα παρθούν οι αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «είπε ότι η πείρα του ως εισαγγελέα του λέει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της, όπως θα το κάνει και στη συνέχεια. Ο ελληνικός λαός απαιτεί το καθήκον του να κάνει και το πολιτικό σύστημα. Να αρθεί υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξει και να πετύχει την αυτοκάθαρσή του για το καλό της Ελλάδας, της Δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, απλά του απαγορεύτηκε η έξοδος. Αν έχει διαφύγει ή θελήσει να διαφύγει, νομίζω ότι όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας ότι επιβεβαιώνεται η εισαγγελική έρευνα. Κάτι έχει να κρύψει και διαφεύγει. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει και θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες».

Σε ότι αφορά την παραγραφή των αδικημάτων «υποστήριξε ότι στο νόμο περί ευθύνης υπουργών περιλαμβάνονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του και όχι επ’ ευκαιρίας αυτής. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Υποστήριξε ότι «όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλύτερα να μην μιλούν γιατί εκτίθενται. Μόλις λάβουμε γνώση της δικογραφίας θα επανέλθουμε».

Για το θέμα της παραγραφής ο Στ. Κοντονής θύμισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί και άλλα που δεν είχαν παραγραφεί. Γι’ αυτό είχαν παραπεμφθεί πολιτικά πρόσωπα στη δίκη και αυτά έχουν τιμωρηθεί.

H απάντηση της ΝΔ

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους», τονίζει το γραφείο τύπου της ΝΔ.

«Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα...

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v