Μπαίνει «τάξη» στην ασφάλιση αυτοκινήτων

Σε εξέλιξη σειρά κινήσεων προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος. Οι νέες τάσεις και τεχνολογίες αναμένεται να φέρουν τα πάνω-κάτω στις καλύψεις οχημάτων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μπαίνει «τάξη» στην ασφάλιση αυτοκινήτων

Σύντομα αναμένονται εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα που επιλύουν -ή έστω αμβλύνουν- τα χρόνια προβλήματα του κλάδου ασφάλισης οχημάτων, διαμορφώνοντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες για τους Έλληνες οδηγούς.

Η πρώτη εξέλιξη αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος των ανασφάλιστων οχημάτων (η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα) μέσα από τη σχετική δράση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Θεωρείται βέβαιο πως η δράση της ΑΑΔΕ θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία προκαλούν μεγάλες ζημίες τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες (μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου), όσο και στους συνεπείς οδηγούς (περιμένουν χρόνια, προκειμένου να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται). Μάλιστα, ακόμη και η περυσινή προαναγγελία για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων ψαλίδισε τόσο τον αριθμό τους, όσο και τις ζημίες που προκάλεσαν στο Επικουρικό Κεφάλαιο.

Μια δεύτερη θετική εξέλιξη που αναμένεται είναι η ένταξη στο «φιλικό διακανονισμό» και εταιρειών από το χώρο των ΕΠΥ (Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών), προκειμένου οι οδηγοί να αποζημιώνονται από τη δική τους ασφαλιστική εταιρεία και όχι από εκείνη του ατόμου που ευθύνεται για την πρόκληση του ατυχήματος.

Η ρύθμιση αυτή είναι σημαντική, αν αναλογιστεί κάποιος ότι σήμερα, πάνω από δέκα χιλιάδες οδηγοί περιμένουν εδώ και πάνω από 18 μήνες να αποζημιωθούν από την Enterprise που λειτουργούσε στη χώρα μας ως ΕΠΥ (κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε τελικά θα αρχίσουν να αποζημιώνονται…).

Κινήσεις βέβαια γίνονται και για την οικονομική επιβίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 7 Φεβρουαρίου, 14 υποψήφιοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συνεργαστούν με το Επικουρικό Κεφάλαιο και ειδικότερα στη διαχείριση των υποχρεώσεών του (run off). Στην πράξη, οι ενδιαφερόμενοι θα επιδιώξουν να κουρέψουν σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεων του Επικουρικού, πληρώνοντας «εδώ και τώρα» μικρότερα ποσά σε όσους δικαιούχους συμφωνήσουν.

Επίσης, σημαντική δουλειά έχει αρχίσει να γίνεται από φέτος για την εξασφάλιση των ελάχιστων υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν στους ασφαλισμένους οι εταιρείες οδικής βοήθειας.

Τέλος, εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών (χρήση νέων τεχνολογιών, συνεργασίες με διεθνείς φορείς και εξειδικευμένους οίκους) προκειμένου να περιορίσουν τα φαινόμενα απάτης, που είναι εκτεταμένα στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Όλες αυτές οι κινήσεις δρομολογούνται, όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες σ’ ολόκληρο τον κόσμο καλούνται να προβλέψουν και να προετοιμαστούν έγκαιρα για τις μεγάλες αλλαγές που αναμένονται στον κλάδο της ασφάλισης οχημάτων κατά τα επόμενα χρόνια.

Ήδη στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει συμβόλαια, η τιμή των οποίων σχετίζεται με το πόσο πολύ χρησιμοποιεί το όχημά του κάθε οδηγός. Ξεκίνησαν επίσης και συμβόλαια (και θα αυξηθούν δραστικά στο μέλλον λόγω των νέων τεχνολογικών εφαρμογών) που συνδέουν τα ασφάλιστρα με τον τρόπο οδήγησης κάθε οδηγού.

Τα πράγματα όμως αναμένεται να γίνουν πολύ πιο σύνθετα με την αναμενόμενη έλευση των οχημάτων χωρίς οδηγό! 

Γενικότερα, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξουν πολλά σε έναν κλάδο, που σήμερα αποτελεί περίπου το 25% της συνολικής ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας.

Στέφανος Kοτζαμάνης kotzamanis@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v