Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάρια: Το χρονοδιάγραμμα του deal

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το deal. Ο ρόλος των Επιτροπών Ανταγωνισμού και Κεφαλαιαγοράς. Τι θα ισχύσει στο μέτωπο των δημόσιων προτάσεων. Κανένα περιθώριο χαλάρωσης στις δύο εισηγμένες μέχρι την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ψάρια: Το χρονοδιάγραμμα του deal

Μπορεί πλέον όλοι να γνωρίζουν πως το Amerra Capital θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης των δύο μεγαλύτερων εγχώριων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων Νηρέα και Σελόντα, ωστόσο η ολοκλήρωση του deal θα απαιτήσει αρκετούς ακόμη μήνες διαδικασιών, με αποτέλεσμα στελέχη της αγοράς να εκτιμούν πως η «αλλαγή σκυτάλης» θα γίνει κάπου προς τα τέλη του έτους.

Ειδικότερα γύρω στα τέλη Απριλίου, Amerra Capital και τράπεζες εκτιμάται ότι θα υπογράψουν το σχετικό SPA, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, μεταξύ των οποίων και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλη η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο τέλος του 2018.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στο deal και αυτό γιατί από κοινού Ανδρομέδα (ελέγχεται ήδη από το Amerra Capital), Νηρέας και Σελόντα μπορεί μεν να ελέγχουν το 70% της ελληνικής παραγωγής, αλλά όχι και το 70% της εγχώριας αγοράς.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής των ομίλων αυτών κατευθύνεται στο εξωτερικό και δεν πωλείται στη χώρα μας. Εικάζεται ότι θα μπορούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να διατάξει ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, όπως π.χ. την πώληση ορισμένων μονάδων. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αναμένεται να ενοχλήσει τους ανθρώπους της Amerra, αλλά αντίθετα θα τονώσει τον κλάδο, καθώς οι μονάδες αυτές θα αποκτηθούν από άλλες ελληνικές εταιρείες που θα ενισχυθούν μέσα από οικονομίες κλίμακας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τις δημόσιες προτάσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν στους μετόχους μειοψηφίας των εταιρειών Νηρέα, Σελόντα και Περσέα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το τίμημα που θα καταβάλει το Amerra Capital στις τράπεζες για την απόκτηση των μετοχών σε Νηρέα και Σελόντα, οπότε οι τιμές που θα προσφερθούν στις δημόσιες προτάσεις (αναμένονται λογικά μέσα στους πρώτους μήνες του 2019) δεν θα είναι συνάρτηση του τιμήματος στο οποίο έγινε το deal μεταξύ Amerra και τραπεζών.

Αντίθετα, οι προσφερόμενες τιμές θα επηρεαστούν από τις μέσες σταθμικές τιμές των δύο μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ έξι μήνες πριν από την υποβολή των δημόσιων προτάσεων και πιθανότατα (με βάση το νέο σχετικό θεσμικό πλαίσιο) από τις αποτιμήσεις του ανεξάρτητου οίκου που κληθεί να αξιολογήσει τον Νηρέα, τη Σελόντα και τον Περσέα.

Αν λοιπόν υποτεθεί ότι το deal θα οριστικοποιηθεί κάπου στα τέλη του 2018, τότε οι μέχρι σήμερα πορείες των μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ δεν αναμένεται να επηρεάσουν το ύψος των δημόσιων προτάσεων (προφανώς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάζει σε συνεχή βάση τις υλοποιούμενες συναλλαγές στο ΧΑ κατά την επίμαχη περίοδο, για τον εντοπισμό πιθανών προσπαθειών χειραγώγησης των τιμών).

Φαίνεται όμως να υπάρχουν δύο ακόμη ζητήματα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του deal.

Το πρώτο αφορά την πιθανή καλλιέργεια κλίματος ανησυχίας στους εργαζόμενους των δύο ομίλων, λόγω του πολύμηνου μεταβατικού σταδίου που πρόκειται να ακολουθήσει.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα, παράγοντας του κλάδου δήλωσε στο Euro2day.gr πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα. Ίσως γίνουν κάποιες αλλαγές στο ανώτατο management και τίποτε παραπάνω. Άλλωστε, η Amerra Capital είναι βέβαιο πως θέλει να επενδύσει και να αναπτύξει τους δύο ομίλους και όχι να τους συρρικνώσει. Με βάση το γεγονός ότι έχουν να γίνουν πάνω από μια δεκαετία σημαντικές επενδύσεις σε Νηρέα και Σελόντα, θεωρείται βέβαιο πως ο νέος ιδιοκτήτης θα ρίξει “με το καλημέρα” πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ στους δύο ομίλους».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, συνεχίζει ο ίδιος παράγοντας, «ζητούμενο είναι το πώς θα πορευθούν οι δύο εταιρείες μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι αυτές να αλλάξουν χέρια. Διοικήσεις και μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να συνεχίσουν απαρέγκλιτα το υλοποιούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, προσέχοντας τη δαπάνη ακόμη και του τελευταίου ευρώ. Είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης και πως οι εταιρείες θα πρέπει να παραδοθούν σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που είναι σήμερα».

Το θετικό πάντως στοιχείο είναι πως το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα καλείται να εκμεταλλευθεί πολύ σημαντικού ύψους συνέργειες και οικονομίες κλίμακας. «Μόνο η συνεργασία στο κομμάτι των κοινών προμηθειών και στο εμπορικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τα κανάλια διανομής, θα μπορούσε να αποφέρει σε βάθος διετίας ή τριετίας ετήσια οφέλη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», καταλήγει ο ίδιος παράγοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v