Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύ πάνω από τα €400 εκατ. οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ

Τα κοινοπρακτικά σχήματα έδωσαν για τη ΔΕΣΦΑ τιμήματα σημαντικά υψηλότερα από τα 400 εκατ. ευρώ. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα οι βελτιωμένες προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ. Τί θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάδειξη του πλειοδότη.

Πολύ πάνω από τα €400 εκατ. οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ

Σε επίπεδα πολύ πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ κινήθηκαν οι προσφορές των δύο διεκδικητών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Αυτό το γεγονός σημαίνει αφενός ότι οι κοινοπραξίες κονταροχτυπιούνται για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών και αφετέρου ότι ακολούθησαν μία τακτική συγκρατημένη ώστε να χτυπήσουν με υψηλότερες προσφορές στον επόμενο γύρο.

Το κλειδί, πάντως για τη διαμόρφωση του τιμήματος και την ανάδειξη του πλειοδότη είναι η απόφαση που έχει πάρει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ως προς τον πήχη της αποτίμησης. Δηλαδή από ποιο ύψος και πάνω θα κάνει αποδεκτές προσφορές.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές, και οι δύο μνηστήρες με την κίνηση τους αυτή δείχνουν την απόφαση τους να αποκτήσουν τον Διαχειριστή και για το λόγο αυτό οι προσφορές τους δεν απέχουν μεταξύ τους. Η διαφορά είναι κάτω από το 15%.

Στα 400 εκατ. ευρώ, να σημειωθεί ότι είχε κινηθεί το τίμημα για την πώληση του ίδιου ποσοστού στην αζέρικη Socar.

Η βελτιωμένες προσφορές από τις δύο κοινοπραξίες θα υποβληθούν την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Σταθάκης: Οι προσφορές κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι ανεξάρτητοι αξιολογητές

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το προσφερόμενο τίμημα υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Λίγο νωρίτερα το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωση του έκανε γνωστά τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -1,13% Α.Ε. (ΕΛΠΕ), στην αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), των παρακάτω δύο (2) επενδυτικών σχημάτων:

· Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
· Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v