Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίζες ζώνες και ερωτήματα για τις φορολογικές δηλώσεις

Πέντε εκκρεμότητες εμποδίζουν την άμεση έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων. Η «γκρίνια» των λογιστών για το νέο έντυπο Ε3. Ακόμα «αναζητείται» το καινούργιο Ε1. Το ζήτημα της δήλωσης εισοδημάτων μέσω Airbnb.

Γκρίζες ζώνες και ερωτήματα για τις φορολογικές δηλώσεις

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τους λογιστές να γκρινιάζουν και να εκτιμούν πως πριν το τέλος του Απρίλη, το Taxisnet δεν πρόκειται να ανοίξει.

Η αλήθεια είναι πως στην εκπνοή του Μάρτη, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος εκπνέει 30 Απριλίου (κάθε χρόνο, με τροπολογία, η προθεσμία παρατείνεται), αλλά ως συνήθως πριν τα μέσα καλοκαιριού δεν αναμένεται να ξεμπλέξουμε.

Πέντε εκκρεμότητες εμποδίζουν την άμεση έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων:

1. Ο γρίφος του Ε3. Με την αλλαγή του εντύπου, λογιστές κάνουν λόγο για χαοτικές απαιτήσεις, αδύνατο να αντιμετωπιστούν και ορισμένοι μάλιστα ζητούν να μετατεθεί η έναρξη ισχύος του νέου εντύπου για το 2019. Αναλυτικές οδηγίες άλλωστε ακόμα δεν έχουν εκδοθεί. Μεταξύ των αλλαγών που περιέχει το νέο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης 2018 είναι η αποκάλυψη των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών που είναι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αλλά και η πλήρης καταγραφή των στοιχείων των επαγγελματικών λογαριασμών, των POS και των ιστοσελίδων που έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο νέο έντυπο έχουν προστεθεί πίνακες, όπου αναλύονται οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης, όπως αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ., με στόχο την αποκάλυψη δαπανών-μαϊμού, που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

2. Το νέο έντυπο Ε1. Έχει διαρρεύσει αλλά δεν έχει δημοσιευθεί καν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να γνωρίζουν οι λογιστές τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και πώς.

3. Δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Οι τράπεζες μέχρι στιγμής δεν έχουν στείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι, προκειμένου να φορτωθούν στο Taxisnet. Ο κωδικός της δήλωσης 049, μετά από δύο χρόνια κλειδωμένος, ενεργοποιείται εκ νέου, ώστε να περάσουν αυτόματα σε αυτόν οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα, οι οποίες εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες έκπτωση φόρου 1.900-2.000 ευρώ. Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία, π.χ. γιατρού ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός.

4. Εισοδήματα από Airbnb. Πώς θα δηλωθούν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb παραμένει ερώτημα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να δηλώσουν από μόνοι τους τα σχετικά ποσά ή αν θα γίνουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με την εταιρεία.

5. Φιλοξενούμενοι. Η φετινή δήλωση κρύβει παγίδα για όσους δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών, για να γλιτώνουν τεκμήρια και φόρους. Για πρώτη φορά στο Ε1, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται ένας νέος κωδικός 007-008 στον πίνακα 2 των πληροφοριακών στοιχείων. Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση, εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8, είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Με τη δήλωση αυτή, η Εφορία θα μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο, προκειμένου να διασταυρώσει αν πρόκειται για πραγματική ή εικονική φιλοξενία. Αν δεν εκδοθεί όμως αφενός το Ε1 και αφετέρου η εγκύκλιος οδηγιών, το σύστημα υποβολής των δηλώσεων δεν ανοίγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v