Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Εως 8 Ιουνίου οι πληρωμές εισφορών Απριλίου για μη μισθωτούς

Παράταση για τις πληρωμές εισφορών Απριλίου, χωρίς ακόμη να έχουν εκδοθεί τα ειδοποιητήρια, αποφάσισε η διοίκηση του ταμείου. Γιατί τον Ιούνιο θα υπάρξουν τρεις πληρωμές. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Και ασφαλιστικά βιβλιάρια μέχρι νεωτέρας...

ΕΦΚΑ: Εως 8 Ιουνίου οι πληρωμές εισφορών Απριλίου για μη μισθωτούς

Τρεις πληρωμές εντός του Ιουνίου θα κληθούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες, καθώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να δώσει παράταση έως τις 8 Ιουνίου για την πληρωμή των εισφορών Απριλίου.

Αυτό σημαίνει πως εντός του Ιουνίου οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μη μισθωτών διαμορφώνονται ως εξής:

- έως 8/6 θα πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές Απριλίου 2018

- έως 30/6 θα πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από τον μεγάλο συμψηφισμό των εισφορών του 2017

- ενώ έως 30/6 θα πρέπει (αν δεν πάρουν παράταση) να πληρωθούν οι εισφορές Μαΐου 2018.

Να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων, στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ δεν είχαν αναρτηθεί μέχρι χθες τα ειδοποιητήρια για τις τρέχουσες εισφορές του Απριλίου, για τις οποίες η διοίκηση είχε σπεύσει βέβαια να δώσει παράταση. Επισημαίνοντας επίσης ότι δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα) παραμένουν ενεργά μέχρι τη λήξη της παράτασης.

Η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών Απριλίου θα έπρεπε να γίνει έως τις 31/5, όμως, επειδή συνέπεσε με την 1η δόση του μεγάλου συμψηφισμού, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση και να μη συσσωρευτούν πολλές ασφαλιστικές υποχρεώσεις στην ίδια χρονική στιγμή. Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές Μαρτίου θα έπρεπε να πληρωθούν έως τις 18 Μαΐου.

Επίσης, οι 5 δόσεις για τα χρεωστικά υπόλοιπα του 2017 αφορούν 550.000 ασφαλισμένους που είτε δεν είχαν πληρώσει καθόλου εισφορές ΕΦΚΑ το 2017 (το 25,6%, δηλαδή 295.700, αποδεικνύονται κατά σύστημα «μπαταχτσήδες») είτε είχαν κάνει μερικές καταβολές (το 22,1%, δηλαδή 255.300 ασφαλισμένοι) και θα πρέπει τώρα να ξεχρεώσουν και τα υπόλοιπα που οφείλουν για το 2017.

Εν τω μεταξύ, αναρτήθηκαν χθες, Πέμπτη 31 Μαΐου, στον ιστότοπο του πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ  οι βεβαιώσεις των ασφαλισμένων για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει. Πρόκειται για εισφορές που καταβλήθηκαν το 2017 και αφορούν είτε την κανονική περίοδο καταβολής τους, είτε περιπτώσεις που αφορούν δόσεις και σχετικό διακανονισμό. Όπως διευκρινίζεται, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ασφαλισμένους για χρήση στην εφορία, στο πλαίσιο της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Συνεχίζεται η χρήση... των βιβλιαρίων υγείας

Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε τη συνέχιση της χορήγησης και της χρήσης των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, μέχρι ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου.

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο του ΕΦΚΑ, θα ισχύει «μεταβατικό στάδιο» και έτσι οι καταχωρήσεις θα πραγματοποιούνται ως εξής:

Α. Σε όσους έχουν βιβλιάρια γίνεται χρήση αυτών και προσθήκη σελίδων όπου απαιτείται. Τα ειδικά φύλλα μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες, αριθμημένες και κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου. Αυτό μπορεί να συμβεί στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, ακόμη και για συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ που διαθέτουν βιβλιάριο ΙΚΑ. Στόχος είναι να αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία των συνταξιούχων με τη μετάβασή τους στα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΑΕΕ.

Β. Σε όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν βιβλιάριο ασθενείας, θα χρησιμοποιούν παλαιού τύπου συνταγολόγια του πρώην ΙΚΑ. Όλοι οι φορείς του ΕΦΚΑ θα εφοδιαστούν με τα συνταγολόγια αυτά και θα ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει για την έκδοση βιβλιαρίου.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι θα χορηγείται ένα βιβλιάριο τέτοιου τύπου, ανά ασφαλισμένο, καθώς δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οικογενειακού βιβλιαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v