Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» για αύξηση του κατώτατου μισθού από φέτος

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η διεκδίκηση αύξησης του κατώτατου μισθού παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Γιατί εκκρεμεί ακόμη ο επανυπολογισμός 55.000 συντάξεων. Από τον Νοέμβριο οι αιτήσεις για το επίδομα Στέγασης.

«Μάχη» για αύξηση του κατώτατου μισθού από φέτος

Μάχη για την αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και κατά τους τελευταίους μήνες το 2018 αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, εκτιμώντας ότι στρατηγικά η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα αποτελέσουν δύο ισχυρά όπλα στη μεταμνημονιακή, προεκλογική μάχη.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τελικό κείμενο συμφωνίας με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, απαλείφθηκε η αναφορά «αρχής γενομένης από το 2019» στο πεδίο που αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας στον τομέα της «Αγοράς Εργασίας». Έτσι, το κείμενο που αναμένεται να «κλειδώσει» κατά το σημερινό κρίσιμο Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012, αφήνοντας σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το περιθώριο μικρών αυξήσεων ακόμη και κατά τους τελευταίους μήνες του 2018.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού μαζί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αναμένεται, άλλωστε, να αποτελέσουν κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης, που θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου οι έστω μικρές αυξήσεις να χορηγηθούν εντός του 2018.

Βέβαια, στην Έκθεση Συμμόρφωσης που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρεται ότι οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό συμφωνηθούν βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο, θα ξεκινήσουν από το 2019.

Στην έκθεση, οι δανειστές δέχονται πως η χώρα μας έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στο θέμα των μισθών και του κόστους εργασίας σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πρόοδο, την οποία οφείλουν να διαφυλάξουν τα επόμενα χρόνια, με στόχο να επιτύχουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σταδιακά, χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης.

Επισημαίνουν δε, πως η αγορά εργασίας δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης, που το 2017 άγγιξε το 2,1% σε ετήσια βάση, φαίνεται πως παρουσιάζει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημάδια επιβράδυνσης, φθάνοντας το 1,7% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 21,5% το 2017, από 23,6% το 2016, κι έφθασε 20,1 % τον Μάρτιο του 2018. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι μακράν υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό, που εκτιμάται στο 8,6%. Ο δείκτης απασχόλησης αυξάνεται σταδιακά φθάνοντας το 53,5% τον προηγούμενο χρόνο, δείχνοντας ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για βελτιώσεις, ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 66,5%.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μέτρα που προωθήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τον μηχανισμό εξακρίβωσης της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν μια κλαδική σύμβαση, προκειμένου να προχωρήσει η επέκτασή της στο σύνολο του κλάδου. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα πιστοποιεί τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Αλλά και στον τομέα της διαιτησίας και της μεσολάβησης, η έκθεση εκτιμά πως με τις αλλαγές που προωθήθηκαν, θα δημιουργηθεί ένα αμερόληπτο σύστημα, που η διαιτησία θα είναι η τελευταία επιλογή.

Οι κοινωνικοί εταίροι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πιστωτών, έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό, βάσει του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εδώ επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του πλαισίου που ψηφίστηκε το 2012 και συμπληρώθηκε το 2013, θα πρέπει να εφαρμοστεί απόλυτα, με πρώτη εφαρμογή όμως το 2019.

Ασφαλιστικό - Πρόνοια

Καλή χαρακτηρίζουν οι δανειστές την πορεία εφαρμογής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Ειδικά στο πεδίο του επανυπολογισμού των συντάξεων, βάσει του οποίου θα εφαρμοστούν οι περικοπές του 2019 σε όσες εξ αυτών έχουν προσωπικές διαφορές, η Έκθεση Συμμόρφωσης αναφέρει πως έχει ολοκληρωθεί για 2 εκατ. συνταξιούχους. Απομένουν περίπου 55.000 περιπτώσεις διακρατικών συντάξεων, που θα έχουν υπολογιστεί με βάσει το νόμο Κατρούγκαλου, έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Παράλληλα, με επιστολές του προς τους δανειστές, ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ πιστοποιεί πως έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις για αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2016 καθώς και το 66% των αιτήσεων που κατατέθηκαν εντός του 2017, όταν μάλιστα ο στόχος ήταν για 30%. Αντίστοιχα, ο υποδιοικητής του ΕΤΕΑΕΠ πιστοποίησε επίσης με επιστολή του ότι ο στόχος της έκδοσης 13.800 νέων επικουρικών συντάξεων έχει επίσης επιτευχθεί.

Στον τομέα της Πρόνοιας, η έκθεση επισημαίνει πως συνεχίζεται ομαλά η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), καθώς εντός του 2017 εγκρίθηκαν 290.000 αιτήσεις, στηρίζοντας περίπου 600.000 άτομα, με ετήσια δαπάνη που εκτιμάται σε 750 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα απλοποιήθηκαν, ενώ προβλέφθηκε η υποχρέωση εγγραφής των ωφελούμενων στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Σε συνεργασία δε με την Παγκόσμια Τράπεζα, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος.

Όσο για το νέο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας, αυτό θα εξαπλωθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα, εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα εξεταστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αναφορά γίνεται και στο επίδομα Στέγασης, που θα εφαρμοστεί από το 2019, βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν ήδη καθοριστεί. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, εφόσον καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v