Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 430 εκατ. ευρώ το deal απόκτησης Νηρέα-Σελόντα

Πόσα θα δώσει το σχήμα Amerra-Mubadala για να αποκτήσει το 100% των Νηρεύς, Σελόντα καθώς και τον έλεγχο της Περσεύς. Ο δανεισμός που αναλαμβάνει, το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής και το ύψος των επενδύσεων, τις οποίες δεσμεύεται να υλοποιήσει.

Στα 430 εκατ. ευρώ το deal απόκτησης Νηρέα-Σελόντα

Κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να κινητοποιήσει το σχήμα Amerra-Mubadala, αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα δανεισμό 306 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ομίλων Νηρέα, Σελόντα, ξεκινώντας τη μεγαλύτερη ως τώρα αναδιάρθρωση κλάδου της εγχώριας οικονομίας.

Με βάση όσα προβλέπει η σύμβαση αγοραπωλησίας, η Andromeda Seafood Limited, εταιρεία του ομίλου Ανδρομέδα, που ελέγχεται από Amerra και Mubadala, θα πληρώσει 10 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει από τις τράπεζες Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική το 74,34% της Νηρεύς. Για το 79,62% της Σελόντα, το τίμημα στις παραπάνω τράπεζες είναι συμβολικό και ανέρχεται σε 1 ευρώ.

Η καταβολή 10 εκατ. ευρώ για το 74,34% της Nηρεύς αποτελεί μικρή ευχάριστη έκπληξη, καθώς η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι οι δύο εταιρείες θα πωλούνταν με μηδενικό τίμημα, μια και ο προτιμητέος επενδυτής αναλαμβάνει το σύνολο του υψηλού, σε σχέση με τα ιστορικά EBITDA (39 εκατ. ευρώ) δανεισμού τους (346 εκατ.).

Πέραν όμως του τιμήματος των 10 εκατ. ευρώ, η Andromeda Seafood έχει προϋπολογίσει άλλα περίπου 30 εκατ. ευρώ, ως εκτιμώμενο κόστος απόκτησης των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά, σε Νηρέα (το 25,6% του μετοχικού της κεφαλαίου), Σελόντα (το 20,38%) καθώς και στη συνδεόμενη με τη Σελόντα, Περσεύς. Με βάση, επίσης, τη σύμβαση, η Andromeda Seafood δεσμεύεται να αποπληρώσει δάνεια 40 εκατ. ευρώ και να βάλει στις δύο εταιρείες για επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω 90 εκατ. ευρώ θα μπουν με αύξηση κεφαλαίου και θα ενισχύσουν τον ισολογισμό του σχήματος.

Όπως προαναφέρθηκε, με τα υφιστάμενα δεδομένα η Andromeda αναλαμβάνει πλήρως δανεισμό 346 εκατ. ευρώ (171 εκατ. της Σελόντα και 175 εκατ. ευρώ της Nηρεύς), ο οποίος θα μειωθεί κατά 40 εκατ. ευρώ με ισόποση πρόωρη αποπληρωμή. Ο υπόλοιπος δανεισμός θα μετακυλισθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με ικανοποιητικά επιτόκια.

Το όφελος για τις τράπεζες θα έλθει κυρίως από την παραπάνω εξέλιξη, καθώς δάνεια 346 εκατ. ευρώ, που σήμερα παραμένουν ταξινομημένα στην «πορτοκαλί» ζώνη (ρυθμισμένα), θα «πρασινίσουν». Σε όρους συνολικής αξίας επιχείρησης (enterprise value) η Σελόντα αποτιμήθηκε από την Andromeda περίπου 16 φορές τα EBITDA του 2017, ενώ η Nηρεύς περίπου 7 φορές.

Υπενθυμίζεται ότι για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης απαιτούνται αρκετοί μήνες, καθώς τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εφόσον ληφθεί η έγκριση, θα ακολουθήσει επανέλεγχος των βιολογικών αποθεμάτων και εν συνεχεία το κλείσιμο της συναλλαγής.

Ο όμιλος Ανδρομέδα που υπέγραψε τη σύμβαση αγοράς των Nηρεύς και Σελόντα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος όμιλος εταιρειών στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια. Με έξι στρατηγικής τοποθεσίας παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, είναι ένας κορυφαίος παίκτης σε περισσότερες από 25 βασικές αγορές. Απασχολεί σήμερα 640 άτομα (270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα). Στο σχήμα του αγοραστή ως από κοινού μέτοχος με την AMERRA Capital Management LLC του Andromeda Group θα συμμετέχει και η Mubadala Investment Company.

Η AMERRA είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που προσφέρει στρατηγικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο θεσμικό κεφάλαιο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 2 δισ. δολαρίων και έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2009.

Η Mubadala επενδύει παγκοσμίως και διαχειρίζεται ενεργά ένα πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο, ώστε να αποδίδει βιώσιμη απόδοση στον μέτοχό της, την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι. Το χαρτοφυλάκιο 127 δισ. δολαρίων της Mubadala εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους, με τομείς προτεραιότητας την αεροδιαστημική, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τους ημιαγωγούς, τα μέταλλα & τις εξορύξεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο και το αέριο, τα πετροχημικά, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την υγεία, τα ακίνητα, της υπηρεσίες άμυνας, την τεχνολογία φαρμάκων και ιατρικής, την αγροτοβιομηχανία και ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών συμμετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v