Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνεται ο κατάλογος των δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος

Πότε τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται το επίδομα, παρ' ότι δεν πάσχουν από τετραπληγία και παραπληγία. Και κίνητρα σε συνταξιούχους να αναλάβουν θέσεις στις ανεξάρτητες αρχές. Τι προβλέπουν οι δύο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας.

Διευρύνεται ο κατάλογος των δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος

Διευρύνονται οι περιπτώσεις χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα, θα μπορούν να το λαμβάνουν και όσοι πάσχουν από ασθένειες οι οποίες, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με τις παθήσεις της τετραπληγίας και παραπληγίας.

Η διάταξη έρχεται να αποκαταστήσει την ισότητα στην αντιμετώπιση των πολιτών, καθώς σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το εξωιδρυματικό επίδομα το δικαιούνται εκτός από άτομα με αναπηρία που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις (όπως προβλέπονται στο νόμο 1140/1981) και όσοι πάσχουν από παθήσεις που επιφέρουν την ίδια αναπηρία.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το επίδομα πρέπει να δίνεται σε ασθενείς ακόμη κι αν η ασθένειά τους δεν εμπίπτει στις διατάξεις των νόμων περί παραπληγίας. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση επισημαίνεται πως η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία διότι έχει παρατηρηθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν εφαρμόζουν την νομολογία του ΣτΕ, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός Ατόμων με Αναπηρία να στερούνται το συγκεκριμένο επίδομα, παρότι οι παθήσεις που φέρουν έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους δικαιούχους, ή να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους αυτό.

Με την προωθούμενη διάταξη, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, με όρους χρηστής διοίκησης, ενώ δεν επιβαρύνει τη διοίκηση με περιττά δικαστικά έξοδα και πρόσθετο διοικητικό κόστος.

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (φωτό) απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, δεσμεύτηκε ότι σύντομα το εξωιδρυματικό επίδομα θα δίνεται και σε άτομα που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, όταν είναι η πάθηση στον βαθμό που ο ασθενής δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

«Είναι μία σημαντική δαπάνη, αλλά αναγκαία γι' αυτόν τον άνθρωπο, τον έναν που θα χρειαστεί βοήθεια. Και θα το κάνουμε και αυτό. Δεν προβλεπόταν. Το κάνουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι συνεχώς παρατηρούμε και παρακολουθούμε από κοντά, όπως κι εσείς τονίσατε ότι οφείλουμε να κάνουμε, την πάθηση αυτή. Κι έτσι θα το βλέπουμε», είχε δηλώσει ο υφυπουργός.

Με άλλη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή αλλάζει η αντιμετώπιση των συνταξιούχων - μελών σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι συντάξεις θα καταβάλλονται μειωμένες κατά 60% στα μέλη, τους προέδρους και αντιπροέδρους των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και για όσο χρόνο διατηρούν την ιδιότητα αυτή. Σήμερα, η καταβολή των συγκεκριμένων συντάξεων αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Η ισχύς της εν λόγω διάταξης ξεκινά από τις 13 Μαΐου 2016 και στηρίζεται στην προσπάθεια να δοθούν κίνητρα προκειμένου να συμμετάσχουν συνταξιούχοι στις ανεξάρτητες αρχές. Και αυτό, γιατί όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών επιλέγονται για συγκεκριμένη θητεία και με κριτήρια επαγγελματικής και επιστημονικής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας και είναι αναγκαία η παροχή κινήτρων σε πρόσωπα κοινής αποδοχής που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα προκειμένου να αναλαμβάνουν τις εν λόγω εξέχουσας σημασίας και συνταγματικής περιωπής, θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v