Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... τρίαινα η εισβολή της Εφορίας στη Μύκονο

Με τρεις στοχεύσεις ομάδα ελεγκτών υπό τις οδηγίες του Γ. Πιτσιλή προχωρά σε σαρωτικούς ελέγχους στο νησί. Μέχρι να κλείσει το ταμείο της επιχείρησης στο τέλος της ημέρας παραμένουν οι εφοριακοί στις επιχειρήσεις. Τα πρώτα ευρήματα.

Με... τρίαινα η εισβολή της Εφορίας στη Μύκονο

Ομάδα 56 ελεγκτών με τη συνδρομή δικαστικών επιμελητών, πρόστιμα, λουκέτα, κατάσχεση των ημερήσιων εισπράξεων και «όργωμα» κάθε τουριστικής δραστηριότητας στο νησί στην αναζήτηση παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας ή ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης «Τρίαινα» η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από χθες στη Μύκονο υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και αποδίδει ήδη καρπούς εσόδων και φορολογικής συμμόρφωσης.

Η επιχείρηση «Τρίαινα» θα διαρκέσει έως την Τετάρτη και οι καταστηματάρχες της Μυκόνου δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν διαπιστώσουν μετά τον αρχικό έλεγχο ότι μια ομάδα ελεγκτών θα παραμείνει στο κατάστημά τους έως το τέλος της ημέρας προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για το εύρος του τζίρου και να προχωρήσει στη συνέχεια στη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα στοιχεία των προηγουμένων ημερών προκειμένου να έχει ενδείξεις για το εάν η επιχείρηση φοροδιαφεύγει συστηματικά.

Ο κωδικός «Τρίαινα» αποδόθηκε εξαιτίας των τριών παράλληλων στοχεύσεων των ελεγκτών:

1. Σε αντιδιαστολή με την αποχώρηση των ελεγκτών μετά την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου στην οποία είναι συνηθισμένοι οι ελεγχόμενοι, στη διάρκεια της επιχείρησης «Τρίαινα» οι ελεγκτές παραμένουν στην επιχείρηση μέχρι να κλείσει το ταμείο προκειμένου να έχουν μία σαφή εικόνα για το ύψος των ημερήσιων εισπράξεων υπό την δική τους παρακολούθηση. Τις ημερήσιες εισπράξεις τις οποίες έχουν «επιβλέψει» τις συγκρίνουν με τα έσοδα που έχει δηλώσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες και στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες διαφορές ο έλεγχος περνά στην επόμενη φάση όπου καραδοκούν υψηλότερα πρόστιμα.

2. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ίδιες οι ταμειακές μηχανές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι «πειραγμένες». Το φαινόμενο τοποθέτησης ειδικού λογισμικού με το οποίο σβήνονται οι αποδείξεις έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις αλλά και οι ελεγκτές έχουν αποκτήσει πλέον μεγάλη εμπειρία στον εύκολο εντοπισμό του.

3. Στη συνέχεια ο έλεγχος περνά στην ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ρυθμισμένων ή μη. Η διαπίστωση ύπαρξης οφειλών εκτός ρύθμισης ενεργοποιεί τις ισχύουσες διατάξεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρήσει σε κατάσχεση όσων χρημάτων ή επιταγών βρεθούν στο Ταμείο. Για τη διευκόλυνση των ελεγκτών στη συγκεκριμένη διαδικασία τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.

Η επιχείρηση «Τρίαινα» σχεδιάζεται να αγγίξει όλα τα είδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί της Μυκόνου, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έως δραστηριότητες θαλασσίων σπορ, ξαπλώστες ,μεταφορά προσώπων VIP ,καταστήματα εστίασης, μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Μάλιστα υπάρχει και εφεδρική ομάδα ελεγκτών στην περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει.

Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η επιχείρηση «Τρίαινα» έχει …ψωμί. Ενδεικτικά όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες που συμμετέχουν στην επιχείρηση χθες εντοπίστηκε στον Ορνό επιχείρηση με πειραγμένη ταμειακή μηχανή ενώ σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο κατασχέθηκαν οι εισπράξεις λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία. Σε ανάλογη περίπτωση ελέγχου στο γνωστό κέντρο Νάμος όπου διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία μη ρυθμισμένες ύψους 4 εκατ ευρώ η εταιρία έσπευσε να τις αποπληρώσει άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v