Οι φορολογούμενοι γυρίζουν την πλάτη στις πιστωτικές

Πτωτικά κινήθηκαν οι πληρωμών φόρων στις τράπεζες τον Ιούλιο. Οι εναλλακτικές των 12 δόσεων και της απευθείας πληρωμής μέσω taxisnet. Ποια είναι η διαδικασία εξόφλησης με κάρτα από τον υπολογιστή σας. Η ένταξη σε δόσεις.

Οι φορολογούμενοι γυρίζουν την πλάτη στις πιστωτικές

Έντονα πτωτικές τάσεις κατέγραψαν τον Ιούλιο οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών όσο και στα γκισέ των τραπεζών. Στην πρώτη περίπτωση, σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, η μείωση φτάνει το 15% στη δεύτερη περιορίζεται σε 10%.

Η πτώση, επί του παρόντος δεν μπορεί να οδηγήσει στην εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων. Ενδεχομένως να αποτελεί μια όψη της δεδομένης φορολογικής κόπωσης, ίσως όμως συνδέεται με δύο νέες πρακτικές που υιοθέτησε η Φορολογική Διοίκηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους αφενός να πληρώσουν απευθείας με τη χρήση καρτών μέσω taxisnet τους φόρους τους, αφετέρου να «σπάσουν» το φόρο σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμισης πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη. Πέρυσι τέτοια εποχή κανένα από τα δύο «εργαλεία» δεν ήταν ενεργό.

Από τα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, πάντως, προκύπτει ότι ένας στους δέκα φορολογούμενους στο σύνολο των περίπου 100.000 οι οποίοι πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τον περυσινό Ιούλιο μέσω πιστωτικών καρτών, φέτος δεν χρησιμοποίησαν τις κάρτες τους.

Πέρυσι τον Ιούλιο, σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι πληρωμές φόρου εισοδήματος μέσω πιστωτικών καρτών έφτασαν τα 35,3 εκατ. ευρώ. Φέτος περιορίστηκαν σε 30,4 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα οι πληρωμές φόρων εισοδήματος στο γκισέ της τράπεζας μειώθηκαν από 138 εκατ. ευρώ σε 126 εκατ. ευρώ ενώ και οι εφάπαξ πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας περιορίστηκαν από 632.000 ευρώ σε 491.000 ευρώ.

Συνολικά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι πληρωμές φόρου εισοδήματος με πιστωτικές κάρτες εκτιμάται πως υποχώρησαν κατά περίπου 15% από περίπου 145 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιούλιο, στη ζώνη των 120 εκατ. ευρώ φέτος.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως ενδεχομένως ο περιορισμός της χρήσης πιστωτικής κάρτας για πληρωμή φόρου συνδέεται με τις 12 δόσεις που δίνει πλέον η ίδια η «εφορία» με τη βεβαίωση του φόρου, με μηνιαίο επιτόκιο 5% έναντι 18% που κοστίζει η κάρτα εάν η οφειλή (η δόση) στην τράπεζα δεν πληρωθεί στην ώρα της.

Φόρος μέσω taxisnet

Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι χρόνια πίσω δυσκολεύτηκαν να συνηθίσουν την πληρωμή φόρων με «Ταυτότητα Οφειλής» τώρα εξοικειώνονται με την απευθείας πληρωμή του φόρου μέσω Taxisnet. Η διαδικασία είναι απλή.

Ανοίγοντας την καρτέλα όπου εμφανίζονται όλες οι οφειλές, θα διαπιστώσετε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα πλήκτρο επιλογής «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα». Για κάθε γραμμή «Ανοιχτής Οφειλής» οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα».

Σε περίπτωση πληρωμής με έκπτωση απαιτείται η εξόφληση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι την ημερομηνία ισχύος της έκπτωσης (τα ποσά εμφανίζονται χωρίς τη μείωση λόγω έκπτωσης) ενώ προκειμένου να εμφανιστεί η ταυτότητα οφειλής και στη συνέχεια να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί «Ταυτότητα Οφειλής».

Μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με κάρτες πληρωμών. Για να πληρώσετε μέρος της οφειλής, εισάγετε το ποσό που επιθυμείτε να πληρώσετε στο σχετικό πεδίο της στήλης «Ποσό για πληρωμή με κάρτα», αφού πρώτα επιλέξετε την οφειλή, πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα».

Για να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγετε το πλήκτρο (push button) «Eξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα.

Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία οφειλές. Μετά το τέλος των επιλογών σας πατώντας το πλήκτρο «Έλεγχος και Πληρωμή» οδηγείστε στην επόμενη οθόνη «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης-Πληρωμή».

Αφού εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας πληρωμών και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής πραγματοποιείται άμεσα η πίστωση των οφειλών σας.

Ρύθμιση σε 12 δόσεις

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και διαδικασίες, η ρύθμιση οφειλών μπορεί πλέον να γίνει ηλεκτρονικά τόσο για ληξιπρόθεσμες όσο και για βεβαιωμένες οφειλές.

Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν μέσω του Taxisnet αιτήσεις- υπεύθυνες δηλώσεις για να ρυθμίζουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις τακτικές φορολογικές οφειλές τους ή μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους από έκτακτες αιτίες (π.χ. από φόρους κληρονομιάς) πριν αυτές αρχίσουν να καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Η ρύθμιση σε δόσεις γίνεται σε οκτώ απλά βήματα:

1. Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κάνετε κλικ στον «Λογαριασμό μου» εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

2.Κλικάρετε την επιλογή «Εφαρμογές» και εντοπίζετε τη εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών» (βρίσκεται χαμηλά στην σελίδα).

3. Επιλέξτε τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».

4. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στην «Υποβολή Νέας».

5. Αμέσως εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση. Εφόσον όλα είναι εντάξει προχωράτε στην επόμενη σελίδα.

6. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να εισαχθούν τα εξής στοιχεία:

α) ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας των επιβαρύνσεων.

β) Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα

γ) οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις και

δ) οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.

Εφόσον συμπληρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.

7. Στην επόμενη τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης.

Στο πεδίο 4 τσεκάρετε αν έχετε:

α) Ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα αν έχετε δηλώσει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στο Ε9 ή αν υπάρχουν δικαιώματα μη δηλωμένα, β) Πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα. Κάντε κλικ αν έχετε μεταφορικά μέσα και οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Ε1, πρόσφατα αποκτηθέντα κτλ Είδος, αριθμός νηολογίου/κυκλοφορίας, ποσοστό κ.τλ. 

γ) Λοιπά περιουσιακά στοιχεία: Δηλώστε αν έχετε:

- Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, άλλες περιπτώσεις.

- Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις.

- Κινητά αξίας (π.χ. έργα τέχνης, συλλογές).

δ) Λογαριασμούς σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα (ΙΒΑΝ)
Τέλος στο πεδίο (ε) συμπληρώστε τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το σχετικό IBAN, ώστε να χρεώνεται η δόση της ρύθμισης απευθείας από το λογαριασμό αυτό στην τράπεζα.

8. Στο τέλος κάνετε κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.

Εφόσον όλα τα βήματα γίνουν σωστά, η ρύθμιση της οφειλής δε δόσεις εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για την εγκυρότητά της όμως απαιτείται η πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις τρέχουν στο τέλος κάθε μήνα και η σταδιακή εξόφληση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v