Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Προθεσμία έως 31 Αυγούστου στις εισφορές Ιουλίου

Τις τρέχουσες εισφορές αλλά και την 4η δόση από την εκκαθάριση των εισφορών 2017 θα πρέπει να πληρώσουν 550.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή.

ΕΦΚΑ: Προθεσμία έως 31 Αυγούστου στις εισφορές Ιουλίου

Αναρτήθηκαν χθες τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ Ιουλίου 2018 των αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η τρέχουσα εισφορά πρέπει να πληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή 31 Αυγούστου, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να καταβληθεί και η 4η δόση από όλους όσοι είχαν χρεωστικό υπόλοιπο για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017.

Τα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν χθες, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αφορούν τις τρέχουσες εισφορές Ιουλίου 2018 και πρέπει να πληρωθούν από τους περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένους μη μισθωτούς έως το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα βέβαια, οι 550.000 εξ αυτών θα πρέπει να εξοφλήσουν και την τέταρτη δόση των χρεωστικών υπολοίπων του 2017. Πρόκειται για την προτελευταία μηνιαία υποχρέωση που αφορά τις εισφορές του προηγούμενου έτους.

Η επόμενη και τελευταία δόση, θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου μαζί με τις εισφορές Αυγούστου. Αμέσως μετά, αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση για το τρέχον έτος. Να σημειωθεί εδώ, ότι, οι τρέχουσες εισφορές του 2018 έχουν υπολογιστεί με βάση το 85% του καθαρού εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές του 2016. Στον αντίποδα, όταν τους επόμενους μήνες θα πρέπει να επαναληφθεί για το 2018 η διαδικασία οριστικοποίησης και εκκαθάρισης των εισφορών, θα ληφθούν υπόψη το εισόδημα και οι καταβλητέες (όχι οι καταβληθείσες) εισφορές του 2017.

Αναλυτικά, η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο καθώς ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση ο συμψηφισμός των ποσών που είχαν καταβληθεί βάσει των εισοδημάτων του 2015 και αυτών που θα έπρεπε να πληρωθούν σύμφωνα με το εισόδημα του 2016. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το 22,1% των μη μισθωτών, περισσότεροι από 255.000 ασφαλισμένοι, που είχε κάνει μερικές καταβολές πρέπει, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του Ιουλίου, να πληρώσει και τη δόση που αντιστοιχεί στο “χρέος” από τις εισφορές του 2017. Βάσει του προγραμματισμού, έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να πληρωθεί η προ-τελευταία 4η δόση.

Παράλληλα, υπάρχουν και περίπου 300.000 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί, (25,6% του συνόλου των μη μισθωτών) που δεν πλήρωσαν καθόλου εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Και αυτοί, έχουν τη δυνατότητα καταβάλλοντας τόσο τις τρέχουσες όσο και σε 5 δόσεις τις εισφορές του 2017 να βγουν από τη λίστα με τους οφειλέτες.

Υπάρχουν βέβαια και περίπου 350.000 ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση αλλά και αυτοί που αμείβονται ως οιωνεί μισθωτοί, με δελτία παροχής υπηρεσιών, για τους οποίους δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές του 2017. Αυτοί, καλούνται να καταβάλλουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές για τον Ιούλιο του 2018.

Όπως βέβαια, χωρίς εισφορές επικούρισης και εφάπαξ, είναι τέλος και περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που περιμένουν εδώ και 19 μήνες να λάβουν ειδοποιητήρια. Παρά το μέγεθος που λαμβάνει το πρόβλημα, λόγο της πολύμηνης καθυστέρησης, ακόμη δεν διαφαίνεται κάποια λύση στο “τεχνικό” πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικρατεί αισιοδοξία ως προς τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ήταν ήδη κοντά στα 650 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και αναμένεται να προσεγγίσει, σε ετήσια βάση , το 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικά για τους μη μισθωτούς, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας εισφορών που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσον όρο, η εισπραξιμότητα το 2017 με το νέο σύστημα, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε κατά 24%. Έτσι, το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση, που πλήρωσαν δηλαδή ένα μέρος ή το σύνολο των εισφορών τους, έφτασε στο 74,4%.

Προθεσμία και για τους διπλοασφαλισμένους

Προθεσμία έως το τέλος του μήνα έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες μηχανικοί και γιατροί διπλοασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ και το Δημόσιο, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ και να “κλειδώσουν” το μέλλον της σύνταξής τους.

Πρόκειται κυρίως για γιατρούς του ΕΣΥ, μηχανικούς του Δημοσίου και άλλες κατηγορίες επιστημόνων που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά για την ίδια ιδιότητα στο Δημόσιο και το πρώην ΕΤΑΑ κι έχουν υποβάλλει από 13/5/2016 μέχρι 31/12/2017 αίτηση συνταξιοδότησης στον ένα φορέα. Αυτοί, έως τις 31 Αυγούστου πρέπει είτε να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης και στον δεύτερο φορέα, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης, είτε να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να γλιτώσουν εντελώς το ψαλίδι του 60%.

Αναλυτικά, η περικοπή που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, έχει προκαλέσει σύγχυση στους διπλοασφαλισμένους που απειλούνται με περικοπή 60% στην πρώτη σύνταξή τους. Βάσει του νόμου, πλέον οι διπλοασφαλισμένοι λαμβάνουν σύνταξη για το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους, αρκεί να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σε ένα εκ των δύο Ταμείων. Αν θεμελιώνεται δικαίωμα και στους δυο φορείς, υπολογίζονται όλες οι εκδοχές της σύνταξης και ο δικαιούχος λαμβάνει τελικά, τη μεγαλύτερη σύνταξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v