Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελική ευθεία για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτώνται τα φετινά εκκαθαριστικά, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι θα δουν ελάφρυνση. Τα σενάρια για μειώσεις 30% στον φόρο ακινήτων και η νέα αύξηση των αντικειμενικών.

Τελική ευθεία για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, μέσω των οποίων 7,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν σε πέντε μηνιαίες δόσεις (η πρώτη τέλος Σεπτέμβρη) συνολικό φόρο της τάξεως των 3,3 δισ. ευρώ.

Κάθε χρονιά, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ υπερβαίνει το 80%, με αποτέλεσμα στα ταμεία να εισρέουν περισσότερα από 2,650 δισ. ευρώ που απαιτούσε το Μνημόνιο και συνεχίζει να απαιτεί ακόμα και μετά τη λήξη του.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, κάθε χρονιά έως και το 2021 οι εισπράξεις ΕΝΦΙΑ παραμένουν αμετάβλητες, αν και στους κόλπους της κυβέρνησης κυκλοφορούν σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να εξαγγείλει στοχευμένη μείωσή του κατά 30%.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εξαγγελιών, το 2019 θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στον φόρο, καθώς είναι δεδομένη η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ώστε να καλυφθεί το 50% της απόστασης που συνεχίζει να τις χωρίζει από τις πραγματικές. Εάν το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να αυξηθούν οι επιβαρύνσεις, δεν θα έχει άλλο δρόμο από την παρέμβαση στα κλιμάκια ή την ίδια τη φιλοσοφία του φόρου.

Φέτος τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε τις νέες αντικειμενικές τιμές σε περισσότερες από 10.000 περιοχές αλλά με χειρουργικές παρεμβάσεις, εντός των κλιμακίων υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στη συντριπτική πλειοψηφία των αυξήσεων, οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ διατηρήθηκαν σχετικά περιορισμένες.

Παράλληλα με τις νέες τιμές προχώρησαν προσαρμογές στο πρώτο κλιμάκιο υπολογισμού του βασικού φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ. Επιπλέον στον συμπληρωματικό φόρο, το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ, μειώνοντας τις επιβαρύνσεις κατά 50 ευρώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να πιάνονται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού.

Στον βαθμό που δεν υπάρξουν ανατροπές στην εκκαθάριση, τα νέα ραβασάκια θα οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις ακόμα και πάνω από 200 ευρώ, 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.  Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και σε περιοχές κοντά σε υποδομές, όπως είναι οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας αλλά και στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου το φαινόμενο Airbnb έχει ανεβάσει τις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 1,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες (ακίνητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε πολύ ακριβές περιοχές όπως Εκάλη, Ψυχικό, Φιλοθέη) θα διαπιστώσουν ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ενώ περίπου 4,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα λάβουν πανομοιότυπο ραβασάκι με το περυσινό, εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση. Σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες, ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος του 1 ευρώ, όπως και πέρυσι, και δεν βεβαιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v