ΕΡΓΟΣΕ: Στους πρώτους μήνες του 2019 ολοκληρώνονται κρίσιμα έργα

Ξεκάθαρη ημερομηνία ολοκλήρωσης, που δεν υπερβαίνει τους πρώτους μήνες του νέου έτους έχουν μεγάλα σιδηροδρομικά έργα με τα οποία ολοκληρώνεται σχεδιασμός τριών δεκαετιών, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.

ΕΡΓΟΣΕ: Στους πρώτους μήνες του 2019 ολοκληρώνονται κρίσιμα έργα

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση πολλών κρίσιμων έργων, που είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, βρίσκεται η ΕΡΓΟΣΕ. Η διοίκηση της εταιρείας επικεντρώνεται στο πλέον εμβληματικό έργο για τον σιδηρόδρομο, την ολοκλήρωση της γραμμής Λιανοκλάδι-Δομοκός, μαζί με τη μεγάλη σήραγγα στην Όθρυ και όλες τις 14 γέφυρες του έργου, και κυρίως τη σιδηροδρομική γέφυρα στην Εκκάρα, που από μόνη της αποτελεί πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα.

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του τεράστιου αυτού έργου είναι το τέλος Οκτωβρίου 2018. Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, η οποία πλέον θα είναι σε όλο το μήκος της διπλή, ηλεκτροκινούμενη. Με το έργο αυτό η εκμετάλλευση της γραμμής μπορεί να «ανέβει επίπεδο», σύμφωνα με τη διοίκηση. Ηλεκτροκινούμενα τρένα θα μπορούν να κινούνται σε όλο το μήκος της γραμμής με αυξημένες ταχύτητες, χωρίς αλλαγές έλξης, οι χρόνοι διαδρομής θα ελαττωθούν σημαντικά, και η χωρητικότητα της για κάθε είδους σύγχρονο τροχαίο υλικό θα αυξηθεί απεριόριστα.

«Φυσικά θα απομένουν και άλλα έργα στον άξονα, που θα τον φέρουν στην τελική του κατάσταση όπως αυτή είχε σχεδιαστεί πριν από 30 χρόνια!!! Αναφερόμαστε στη συντήρηση/ ανακαίνιση τμημάτων γραμμής όπως π.χ. μεταξύ ΣΚΑ-Οινόης και φυσικά στην ολοκλήρωση της σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης. Όμως, για όλα αυτά τα έργα έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα είχαν ανακύψει και υπάρχει πλέον ξεκάθαρη ημερομηνία ολοκλήρωσης, που δεν θα υπερβαίνει τους πρώτους μήνες του 2019» όπως τονίζουν στην ΕΡΓΟΣΕ.

Στα έργα που συνεχίζουν την πλήρη αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου προσθέτουν ακόμη «τη νέα γραμμή Πολύκαστρο-Ειδομένη (ολοκληρώνεται πριν το τέλος 2018), τη γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη (η υποδομή ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος 2018), τη σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας (τα έργα συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς εντός χρονοδιαγραμμάτων), την υπογειοποίηση της γραμμής στα Σεπόλια, που θα αναβαθμίσει ριζικά μεγάλες γειτονιές της Αθήνας (υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο τον Σεπτέμβριο 2018), τη Γέφυρα στον Γαλλικό, τα έργα στον Σπερχειό, τα έργα παρακολούθησης λειτουργίας των γεφυρών (θέμα ιδιαίτερης σημασίας λόγω των τελευταίων γεγονότων στην Ιταλία) κ.λπ.».

Συγχρόνως, η ΕΡΓΟΣΕ έχει δρομολογήσει «εξαιρετικά σημαντικές μελέτες που θα ωριμάσουν κρίσιμα έργα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την Ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμαστε στη νέα σιδηροδρομική σύνδεση του δικτύου με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, στις μελέτες του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, στις μελέτες του προαστιακού σιδηροδρόμου δυτικής Αττικής, στις μελέτες για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, στις μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας, στις μελέτες ανάπτυξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων με την Τουρκία, Βουλγαρία (μέσω Ορμενίου και Προμαχώνα), ΠΓΔΜ (μέσω Ειδομένης και Φλώρινας) και Αλβανίας (μέσω Κρυσταλλοπηγής με σύνδεση και με το αεροδρόμιο Καστοριάς), και φυσικά στις μελέτες πρόσβασης στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στις μελέτες σύνδεσης με την Καλαμάτα συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης Κατακώλου-Ολυμπίας κ.λπ.».

Στην ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζουν πως «όλα τα παραπάνω αποτελούν τεράστια βήματα προς τα εμπρός. Τα έργα αυτά επιτέλους ολοκληρώνουν τον εκσυγχρονισμό της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, που για πολλές δεκαετίες είχε μείνει πίσω. Η νέα υποδομή του σιδηροδρόμου αποτελεί πλέον τη βάση για αναβάθμιση όλου του πλέγματος σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Η κοινωνία περιμένει τώρα αναβαθμισμένες και ελκυστικές επιβατικές μεταφορές (υπεραστικές, περιφερειακές και προαστιακές) και η αγορά περιμένει να εκμεταλλευτεί νέες ευκαιρίες στο πεδίο των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics».

Στο περίπτερο που θα έχει η ΕΡΓΟΣΕ στη ΔΕΘ «θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για όλα τα θέματα, ώστε κάθε επισκέπτης να παίρνει μια καθαρή εικόνα για τη σημερινή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και τη δυναμική της εταιρίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v