Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναγράφεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Συγκλίσεις με τους δανειστές για τα πλεονάσματα επιδιώκει το ΥΠΟΙΚ, καταρτίζοντας παράλληλα εναλλακτικά σενάρια. Στα 700 εκατ. εκτιμά η Αθήνα το υπερπλεόνασμα. Ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ξαναγράφεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Χαρτί και μολύβι βάζουν κάτω σήμερα το δίδυμο Τσακαλώτου - Χουλιαράκη, στη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, επιχειρώντας να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος αλλά και μέχρι το 2022.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, από την Τετάρτη, στην πρώτη συνάντηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας με τους δανειστές, τους γνωστοποίησε ότι προτίθεται να ακυρώσει τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλάζοντας παράλληλα και τον χάρτη των αντίμετρων, «σπάζοντας» σε δόσεις έως και το 2022 τα σχέδια ελαφρύνσεων. Παρότι οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις δεν πρόκειται να κλειδώσουν πριν μιλήσει το Eurogroup τον Νοέμβριο ή ακόμα και τον Δεκέμβριο, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη καταρτίσει εναλλακτικά σχέδια τόσο για τη διανομή του φετινού υπερπλεονάσματος, όσο και για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για φέτος από την ελληνική πλευρά προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει έως και το 3,9% του ΑΕΠ, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους, οι δανειστές ήρθαν στην Αθήνα με εκτιμήσεις για υπέρβαση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,1%-0,2%.

Το Μεσοπρόθεσμο για φέτος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%, με έναν ανεπαίσθητο δημοσιονομικό χώρο 107 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος του Μεσοπρόθεσμου, με την εφαρμογή μέτρων περίπου 3 δισ. ευρώ και αντίμετρων περίπου 2 δισ. ευρώ, έχει εκτιμηθεί σε 868 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν.

Για το 2019, οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ χωρίς να κόβονται οι συντάξεις και με την εφαρμογή ενός μικρού τμήματος των αντιμέτρων. Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ήρθαν στην Αθήνα με την εκτίμηση πως εάν δεν κοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα, προκύπτει δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ. Όλα όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να «κλειδώσουν» και ο διάλογος με τους δανειστές θα συνεχιστεί στη βάση των διαρκώς νεότερων στοιχείων, εκ του μακρόθεν, και τους επόμενους μήνες.

Για το τρέχον έτος, οι τελευταίες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρουν υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ καλύτερη εικόνα αναμένεται να δώσουν τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως και τον Αύγουστο, τα οποία αναμένονται σήμερα.

Στο μέτωπο των συναντήσεων με το κουαρτέτο, η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι η τελευταία αυτού του πρώτου κύκλου επαφών και εντός της ημέρας αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση από την πλευρά των θεσμών. Το Νοέμβριο αναμένεται η πρώτη -εκ των συνολικά τεσσάρων σε ετήσια βάση- έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δώσει σήμα στο Eurogroup για την εκταμίευση (ή μη) των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMPs-ANFAs) στην Αθήνα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες πως η έκθεση θα είναι θετική, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων, χωρίς βεβαίως κανείς να μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια την ετυμηγορία της Γερμανίας όσον αφορά την ενδεχόμενη ακύρωση του μέτρου των συντάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v