Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφασίζει η Επ. Ανταγωνισμού για την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal ΔΕΠΑ–Shell. Πώς επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης, σε περίπτωση που η ανεξάρτητη Αρχή διερευνήσει πλήρως τη συγκέντρωση.

Αποφασίζει η Επ. Ανταγωνισμού για την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ

Κρίσιμη αναμένεται για το μέλλον της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά του μεριδίου της Shell στις Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής.

Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή δεν αποκλείεται και σήμερα να καταλήξει για το αν θα εγκρίνει το deal ή αν θα το παραπέμψει στο στάδιο της «πλήρους διερεύνησης».

Οι πληροφορίες θέλουν, όπως έγραψε το Euro2day.gr στις 11 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής να κινεί τις διαδικασίες της πλήρους διεύρυνσης. Κι αυτό καθώς η ΔΕΠΑ, με την εξαγορά της ΕΠΑ και της ΕΔΑ Αττικής, συγκεντρώνει τη λιανική και τα δίκτυα έχοντας ταυτόχρονα και τη χονδρική φυσικού αερίου. Δηλαδή αποκτά δεσπόζουσα θέση στην αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων.

Με βάση τη νομοθεσία, ο χρόνος που υπάρχει περιθώριο για να εισαχθεί η υπόθεση στην Επιτροπή ορίζεται σε διάστημα 45 ημερών από την ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης. Πηγές αναφέρουν ότι λόγω του συμφωνηθέντος με τους θεσμούς χρονοδιαγράμματος της αποκρατικοποίησης, η ανεξάρτητη αρχή είναι πιθανόν να μην εξαντλήσει το συγκεκριμένο περιθώριο. Πέραν αυτού η ΔΕΠΑ και η Shell, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται πρόθυμες να αναλάβουν δεσμεύσεις, εφόσον χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού βάσει της νομοθεσίας έχει χρονικό περιθώριο, από την ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης της συγκέντρωσης, 90 ημερών να εκδώσει απόφαση απαγόρευσής της. Αν περάσει αυτό το τρίμηνο άπρακτο, τότε θεωρείται πως η εξαγορά εγκρίνεται. Πάντως, στη ΔΕΠΑ, εύχονται να μη χρειαστεί να εξαντληθούν τα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια της νομοθεσίας.

Η έγκριση του deal χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα της αποκρατικοποίησης. Η εξαγορά της λιανικής της Αθήνας όπως και των δικτύων είναι το «Α» και το «Ω» του σχεδίου του σπασίματος της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες (εμπορία και υποδομές), προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, το νομοσχέδιο για το split της ΔΕΠΑ θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, ώστε τον Νοέμβριο να ξεκινήσει η πώληση του τμήματος της εμπορίας της ΔΕΠΑ με την εκδήλωση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Στο σημείο αυτό, αρμόδιες πηγές τονίζουν πως ακόμη και αν δεν υπήρχε ο σκόπελος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2019 και μάλιστα σε μία χρονιά καθαρά εκλογική…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v