Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αμφιβολίες» από Επ. Ανταγωνισμού στο deal ΔΕΠΑ–Shell

Στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης περνά η υπόθεση της εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του 49% της πολυεθνικής σε ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. Δεν αποκλείεται η ανάληψη δεσμεύσεων από τη δημόσια επιχείρηση. Πάει πίσω η αποκρατικοποίηση.

«Αμφιβολίες» από Επ. Ανταγωνισμού στο deal ΔΕΠΑ–Shell

Αμφιβολίες ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην προμήθεια και τη διανομή φυσικού αερίου προκαλεί η εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στις Εταιρίες Παροχής (ΕΠΑ) και Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής. Στο συμπέρασμα αυτό φέρεται να καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εξετάζει τον φάκελο της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν πηγές, το deal δεν θα εγκριθεί όπως μία συνηθισμένη συγκέντρωση επιχειρήσεων που δεν επηρεάζει τον ανταγωνισμό, αλλά θα περάσει σε δεύτερη φάση ελέγχου. Ή όπως αναφέρει και χαρακτηριστικά η νομοθεσία, κινείται από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής η διαδικασία «πλήρους διερεύνησης».

Για την ακρίβεια, η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του νόμου 3959 του 2011 ορίζει: «Αν διαπιστωθεί ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή του που εκδίδεται μέσα σε ένα μήνα από τη γνωστοποίηση, κινεί τη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης και ενημερώνει αμελλητί τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις σχετικά με την απόφασή του».

Τι συμβαίνει τότε; Η ΔΕΠΑ ουσιαστικά θα πρέπει να προτείνει τροποποιήσεις ή την ανάληψη δεσμεύσεων, ώστε να μην προκαλούν «σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής (σ.σ. συγκέντρωσης) με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές». Η υπόθεση εισάγεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σε προθεσμία 45 ημερών από την ημερομηνία εκκίνησης της διαδικασίας της πλήρους διερεύνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ ανέμενε τα νέα από την αρμόδια αρχή στις 17 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή το αν θα χρειαστεί μία απλή έγκριση της εξαγοράς ή αν η υπόθεση περάσει σε δεύτερο στάδιο. Και οι πηγές αναφέρουν ότι έχει δρόμο ακόμη…

Η εξέλιξη αυτή σημειωτέον πάει πίσω χρονικά και την υπόθεση της αποκρατικοποίησης της εταιρίας, με τον τρόπο που είχε αναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται το σπάσιμο της εταιρίας σε ΔΕΠΑ Υποδομών (δίκτυα διανομής και συμμετοχές της ΔΕΠΑ σε μεγάλα ενεργειακά projects), όπου το δημόσιο θα κρατήσει πλειοψηφικό ποσοστό, και σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου το δημόσιο θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο αλλά με δικαίωμα βέτο σε κρίσιμα θέματα όπως τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ στις 13 Ιουλίου απέκτησε το 49% της Shell στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής έναντι συνολικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ. Η πολυεθνική επιθυμούσε να αποεπενδύσει από την προμήθεια και τα δίκτυα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο συνολικότερης στρατηγικής της μητρικής της εταιρίας.

Νωρίτερα, στις 16 Μαΐου, είχε ανακοινώσει την πώληση στην ιταλική ΕΝΙ του 51% που είχε στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας. Το τίμημα ήταν στα 57 εκατ. ευρώ και η ΔΕΠΑ αποχώρησε από την προμήθεια, στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους θεσμούς.

Η δεύτερη φάση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιπλέκει τα πράγματα στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο του σπασίματός της ώστε το δημόσιο να έχει τον έλεγχο των υποδομών είχε προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, αν και το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογούσε την αποκρατικοποίησή της με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ενιαίας ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v