Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνουν οι μονογραφές για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

«Total - ExonMobil - ΕΛ.ΠΕ» αναλαμβάνουν τις έρευνες για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης. Μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή οι δύο συμβάσεις. Το πλάνο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

Μπαίνουν οι μονογραφές για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να πέσουν οι μονογραφές των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων του δημοσίου για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Τα κείμενα θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και από την άλλη μεριά, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας «Total - ExxonMobil - Ελληνικά Πετρέλαια». Οι εταιρίες αναλαμβάνουν τις έρευνες στις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης.

Ωστόσο μέχρι να πιάσει δουλειά η κοινοπραξία απαιτείται ακόμη πολύς... δρόμος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι συμβάσεις μετά τις μονογραφές θα πάρουν τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι επίσημες υπογραφές. Έπειτα, σειρά έχει η κατάθεση και η κύρωσή τους στη Βουλή.

Πληροφορίες θέλουν η όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (EΔΕΥ), σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων που είχε από τις σεισμικές έρευνες στο πλαίσιο του διεθνούς γύρου παραχωρήσεων του 2014. Πρόκειται για μία θαλάσσια έκταση 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα «οικόπεδα» που είχαν τότε κοπεί… δεν παραχωρήθηκαν, καθώς δεν είχαν βρεθεί ενδιαφερόμενοι. Η ΕΔΕΥ πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματα σε διεθνή συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, όπου θα συμμετάσχουν πετρελαϊκές επιχειρήσεις και αρμόδιοι φορείς.

Σκοπός είναι η προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα ζητήσουν μεγάλες παραχωρήσεις στο πλαίσιο της εκκίνησης των τελευταίων διαγωνισμών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και του Ιονίου. Η θαλάσσια έκταση των 32.000 τ.χλμ. χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα. Το πρώτο είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, το δεύτερο νότια της Πελοποννήσου μέχρι τα όρια των δύο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών της νοτιοδυτικής και δυτικής Κρήτης, ενώ το τρίτο είναι το υπόλοιπο της Κρήτης.

Πρώτος σταθμός της ΕΔΕΥ, όπου θα παρουσιάσει αυτά τα ευρήματα, είναι το Βουκουρέστι, όπου τον Οκτώβριο θα δώσει το «παρών» σε δύο σημαντικές διοργανώσεις με τη συμμετοχή διεθνών παικτών της αγοράς του πετρελαίου και εθνικών αρχών από τις βαλκανικές χώρες: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το Balkan and Black Sea Petroleum Association Seminar, με θέμα “Investing in Upstream Projects”, στις 4 Οκτωβρίου.

Επίσης, στις 16-17 Οκτωβρίου η εταιρεία θα συμμετάσχει στο 6ο Balcans Petroleum Summit, το οποίο διοργανώνει η εταιρεία IN-VR Oil & Gas, υπό την αιγίδα της Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v