Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενάρη η αύξηση του κατώτατου μισθού

Το αργότερο τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης και το πόρισμα για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ποια είναι η διαδικασία.

Γενάρη η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Στόχος είναι, η πρώτη μεταμνημονιακή αύξηση του κατώτατου μισθού να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου του 2019.

Η τροπολογία επανακαθορίζει τις ημερομηνίες διαβούλευσης ειδικά για το 2018, διατηρώντας τη διάρκεια της καθορισμένης διαδικασίας στους 4 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έως την Παρασκευή θα συγκροτηθεί και η 3μελής Επιτροπή Διαβούλευσης που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο της υπουργού Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Η επιτροπή θα πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Στατιστική Αρχή, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., το ΙΜΕ-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. - ΕΣΕΕ να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Οι εκθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα αποσταλούν στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν υπομνήματα, ενώ υπάρχει και περιθώριο προφορικής διαβούλευσης. Όλες οι εισηγήσεις θα πρέπει να κατατεθούν στο ΚΕΠΕ έως τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχει συνταχθεί το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα πρέπει να υπογραφεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Να σημειωθεί ότι, η τροπολογία ορίζει ότι για τα επόμενα χρόνια τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν βάσει του νόμου του 2013, ήτοι το 2019 μια νέα διαδικασία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, με πιθανή μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούνιο του 2019.

Αναλυτικά, τα βήματα που θα ακολουθηθούν βάσει της τροπολογίας είναι τα εξής: 

* Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης στους κοινωνικούς εταίρους θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018.

* Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου του 2018.

* Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου του 2018.

* Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου του 2018.

* Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να τελειώσει ως τις 31η Δεκεμβρίου του 2018. 

Πως θα τρέχει η διαδικασία από εδώ και στο εξής

Για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών.

Οι κοινωνικοί εταίροι που μετέχουν στη διαβούλευση είναι:

αα) εκ μέρους των εργαζομένων όλης της χώρας η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο που προτείνονται από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης,

ββ) εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών ευρείας εκπροσώπησης εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.

Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.ΜΕ.Δ.

β. Έργο της Επιτροπής Συντονισμού της διαβούλευσης είναι:

αα) η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουάριου κάθε έτους προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ- Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (IN. ΕΜ.Υ. - ΕΣΕΕ) να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους, για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

ββ) ο σχηματισμός φακέλου με τις ανωτέρω εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και αποστολή αυτού προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,

γγ) η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της παραγράφου 4 του παρόντος, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο μέχρι τη 15η Απριλίου κάθε έτους σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,

δδ) η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων της παραγράφου 4 του παρόντος, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων υπό του α' ανωτέρω εδαφίου, το αργότερο μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προς σύνταξη από αυτό του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, που ορίζονται δύο από αυτούς από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δύο από τον Υπουργό Οικονομικών και ένας από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με κοινή απόφαση τους. Ο ορισμός τους έχει διάρκεια τρία έτη.

Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς φορείς ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους και διαβιβάζεται αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, και το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης καθώς και όλες οι εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης που αφορά την ανωτέρω διαδικασία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουνίου κάθε έτους ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε κατά την ανωτέρω διαδικασία.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου. 

* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v