Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία συναίνεση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και η αύξηση των μισθών των μισθωτών όλης της χώρας, αποτελεί την κεντρική πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης», δηλώνει η υπουργός Εργασίας.

Ευρεία συναίνεση για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2019 θα κάνει ο νέος κατώτατος μισθός -που θα είναι ενιαίος για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις- επεσήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εισηγούμενη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή. «Έχουμε πολιτική ελευθερία να ενεργούμε υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μία «σημαντική ημέρα για τον κόσμο της εργασίας».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η υπουργός σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που το 2012 είχαν ψηφίσει τη μείωση του κατώτατου μισθού. «Το όραμά τους για την ανάπτυξη ήταν η συντριβή των μισθών. Οι συνέπειες ήταν ολέθριες, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε ιστορικό υψηλό. Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, η δική μας κυβέρνηση είπε ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο με τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η υπουργός έδωσε έμφαση στο ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους και δεν θα υπάρχει ηλικιακός διαχωρισμός (σήμερα οι νέοι έως 25 ετών αμείβονται με 510 ευρώ).

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνοντας πως «λίγες μέρες μετά την έξοδο έχουμε επεκτείνει 7 κλαδικές συμβάσεις, κάτι που σημαίνει αύξηση των μισθών».

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Υπέρ τάσσονται οι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων. «Παρών» θα πει το Ποτάμι, ενώ χωριστή τροπολογία έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v